Ukrajnai háború, hazai valóság – képeken

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Sajtófotó-kiállítás nyílt Újpalotán

Második alkalommal láthatók a legjobb sajtófotók a XV. kerületben. Míg januárban a Hubay Jenő téren a 40. sajtófotó-kiállítás keretében a 2021-es év legjobb képei voltak kiállítva, addig az újpalotai Fő téren október közepén megnyílt szabadtéri tárlaton már a tavalyi év legjobb alkotásait láthatja a nagyközönség.

-Művészi színvonalú, szívhez szóló kifejezőerővel bírnak ezek a varázslatos alkotások, amelyek a hazai közélet eseményeit, a szociális, és társadalmi problémákat mutatják be. De a fotók megörökítik a sportélet és a természet legszebb, legnemesebb és legfelemelőbb pillanatait is az örökkévalóságnak, imponáló meggyőzőerővel ábrázolva a sporttehetségeket, vagy épp a környezet- és klímaváltozás figyelmeztető jeleit – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester megnyitóbeszédében.

Az újpalotai Fő téren felállított közel száz fotó három fő témát érint: az ukrajnai háború borzalmait, a jelenkori magyar valóságot, illetve a közelmúlt fontos eseményeinek pillanat- és portréképeit. Bánkúti András, a kiállítás kurátora szerint ezek a fotók fontos, pontos képet adnak a 2022-es esztendőről.

-A kerületi emberek figyelmébe ajánlom az idei nagydíjas Huszti István „Szilánkok” című fekete-fehér fotósorozatát az ukrajnai háborúról. István Harkivtól Odesszáig bejárta a frontvonalat, és sokszor az élete kockáztatásával dolgozott. Egy másik, díjazott fotósorozat Szajki Bálint nevéhez fűződik, aki a demenciában szenvedő nagyapja és az őt hűségesen ápoló nagyanyja hétköznapjait örökítette meg. Kiemelendő fotó, Hajdú D. András műve, „A herszoni fiú”, amely a háború sújtotta Ukrajnában készült, és amelyet Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere is megosztott a közösségi oldalán.

Az említett képek, valamint az összes többi fotó november második feléig lesz látható az újpalotai Fő téren.

Comments are closed.