Ukrajnából hívták Orbán Viktort

Volodomir Zelenszkij felhívta Orbán Viktort, akivel a menekültekről és Ukrajna uniós tagjelöltségéről is beszéltek. Az ukrán elnök meghívta Ukrajnába Orbán Viktort.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt, a megbeszélésen pedig Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről egyeztettek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Az államtitkár tájékoztatása szerint Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. Hozzátette: az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország már csaknem 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is.

Az ukrán elnök Twitteren ezt azzal egészítette ki, hogy meghívta Orbán Viktort Ukrajnába. Az egyelőre nem derült ki, hogy Orbán Viktor elfogadta-e a meghívást.

Kettejük viszonya nem volt felhőtlen a háború kitörése óta. Zelenszkij korábban élesen bírálta Magyarországot a háború miatti semleges álláspontjáért – írta a 24.hu.

Comments are closed.