Ukrajna mellett állt ki a Tizenötödik

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Stand with Ukraine címmel mutatta be az Ukrajnában zajló háború borzalmait az a kiállítás, melyet hétfőn tekinthettek meg az érdeklődők a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban. A megnyitón Beke Károly, a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől lehetett hallani a legmeglepőbb dolgot, ugyanis a miniszterelnöki titkárságról is üdvözletét küldtek a résztvevő művészeknek, akik úgy mutatták be Rákospalota előtt többek közt Rómában és Madridban megturnéztatott műveket, hogy közben sokuknak a családja továbbra is gyakran áram és víz nélkül él az Oroszország által megtámadott Ukrajnában. Emellett beszédeket mondott dr. Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese, és a Tizenötödik polgármestere, Cserdiné Németh Angéla.

Jurij Kotik, a kiállítás kurátora elmondta, a három kiállító művész elszenvedője is a háborúknak:

„Az a közös a munkákban, hogy mind a három művész az ukrán nép szenvedésére és a háború szörnyűségeire hívta fel a figyelmet. Egyedi eszközökkel, de mégis egyformán”

– mondta Kotik.

A kiállításon többek közt olyan munkák is szerepeltek, amiket a bunkeről kifelé talált fadarabokra festettek fel, ezek korábban álló épületek maradványai.

Az egyik kiállító, Volodimir Sztasenko a Csokonaiban kiemelte, hogy Magyarország különleges helyszín, hiszen a mi 1956-os forradalmunk a második világháború után még évtizedekig kitartott ukrán partizánmozgalomnak is nagy erőt adott, emiatt két kifejezetten ide szánt művet is készített. „Azt nem tudhatom, folyik-e most is lövöldözés otthon, ahol a családom van. Ezeket a félelmeket le kell győzni: ez nemcsak a fegyverek, hanem a lélek háborúja is” – zárta gondolatait.

A kiállítás december 7-ig megtekinthető a Kamarateremben.

FOTÓ: Nagy Botond

Comments are closed.