Újabb történelmi mélyponton a forint

Kora délután 409 forintnál is többe került egy euró a bankközi devizapiacon. A dollárral szemben sincs jobb napja a forintnak, egy hajszálnyira a 400-as szint.

409 forint és 68 fillért kellett fizetni egyetlen euróért a bankközi devizapiacon délután fél négykor, ami történelmi mélypontnak számít. Ráadásul nem ez az első az elmúlt időszakban. A portfolio.hu elemzése szerint most már nem lehet azt mondani, hogy az ukrán-orosz háború okozza a hazai fizetőeszköz gyengülését.

A portál elemzése szerint egyre inkább belső tényezők okozzák a forint gyengülését. Több pontban foglalták össze, hogy milyen folyamatok hatnak most leginkább az árfolyamra:

  • A kormány továbbra sem állapodott meg az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap (RRF) és az új operatív programok forrásairól.
  • A magyar gazdaság fundamentumai, elsősorban külső pénzügyi mutatói jelentősen romlottak, a külkereskedelmi mérleg és a fizetési mérleg jelentős hiánya is rossz hír a forint számára. Erre rakódik rá a fölgáz árának emelkedése.
  • A kormány kiigazító csomagja nem sikerült túl piacbarátra az újabb különadókkal, a piac számára ez is negatív üzenet.
  • Folyamatosan Európa felett lebeg az energiaválság réme, nem tudni, honnan lesz földgáz ősszel a fűtési szezonban, ha az oroszok elzárják a csapot. Ez pedig abból a szempontból negatív, hogy Magyarország a leginkább ráutalt az energiaimportra. Így az utóbbi napok emelkedő piaci gázára csak rontja a forint helyzetét.

Az elemzés szerint egyelőre nem nagyon látni, hogy mitől javulna a helyzet, mert a negatív tényezők esetében nem várható változás. Ráadásul a nemzetközi hangulat sem segíti a forint erősödését.

Comments are closed.