Átlagos olvasási idő: 3 perc

A Fidesz-KDNP nyerte a választást, és a nem hivatalos végeredmény szerint a pártszövetség ismét megszerezte a kétharmados parlamenti többséget. Orbán Viktor a Holdról is látszó győzelemről beszélt. Márki-Zay Péter elismerte a kormánypártok győzelmét.

A szavazatok 98,43 százalékos összesítése alapján a Fidesz-KDNP 53,18 százalékát szerezte meg az országos listára leadott voksoknak, míg az ellenzéki összefogás pártjai 34,95 százalékot értek el. A Mi Hazánk Mozgalom tudta még átlépni az ötszázalékos bejutási küszöböt, a párt a szavazatok 6,19 százalékát kapta. A 106 egyéni mandátumból 88-at szerzett meg a Fidesz-KDNP, 18-at pedig az ellenzéki összefogás.

A parlamenti mandátumok

A listás és az egyéni eredmények összesítése után a Fidesz-KDNP a képviselői mandátumok 67,84 százalékát szerezte meg, ami 135 képviselőt jelent a parlamentben, vagyis kettő képviselővel többen lesznek, mint a kétharmadhoz szükséges 133 fő. A DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és a Párbeszéd együttesen a mandátumok 28,14 százalékát szerezte meg, ami 56 képviselői helyet jelent. A Mi Hazánk Mozgalom csak listás helyeket tudott megszerezni, összesen hetet, ami a képviselők 3,52 százalékát jelenti.

Budapesten kettő kivételével mindenhol az ellenzék közös jelöltje nyerte el a mandátumot. A XVI. és a XVII. kerületben tudott csak a Fidesz-KDNP jelöltje győzni. Csongrád-Csanád 01-es, valamint, Baranya 01-es választókerületében győzött még ellenzéki jelölt.

Rajtuk kívül még a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szerzett egy listás mandátumot az Országgyűlésben.

Reakciók

Orbán Viktor akkora győzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP eredményét, amelyet – szerinte – a Holdról is lehet látni, de Brüsszelből biztosan. Hozzátette: talán még sohasem néztek olyan jól ki, mint most. A miniszterelnök szerint akkor nyertek a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenük. Ahogy fogalmazott: óriási nemzetközi erőközpontok és szervezetek mozdultak meg velük szemben. Azt üzente nekik, hogy kidobott pénz volt minden, amit a magyarországi baloldalnak adtak. Mint mondta: „a magyar baloldal volt Gyuri bácsi (Soros György – a szerk.) életének legrosszabb befektetése, tizenkét éve csak viszi a pénzt”. Orbán Viktor szerint megvédték az ország függetlenségét, szabadságát, békéjét és biztonságát. A miniszterelnök azt mondta: az egész világ láthatta, hogy a kereszténydemokrata politika, a konzervatív polgári politika és a hazafias politika győzött. Azt üzente Európának, hogy ez nem a múlt, ez a jövő, „ez lesz a közös európai jövőnk”.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Márki-Zay Péter azt mondta, hogy letaglózták az eredmények. „Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény” – mondta beszédében. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az pártok közös eredményváróján úgy fogalmazott: tudták, hogy ez egy egyenlőtlen közdelem lesz, mégis belevágtak. „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt. Nemcsak Milosevic volt minden másnál népszerűbb, Hitler is kétharmados többséget kapott volna az oroszok által körbekerített Berlinben 1945 áprilisában” – mondta Márki-Zay Péter. Szerinte a propaganda nyerte meg ezt a választást a Fidesznek nem a tisztesség és nem a becsület. Hozzátette: nem adják fel a küzdelmet, mert – szerinte – most, még nagyobb szükség van az összefogásra a következő nehéz időkben.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Toroczkai László az eredmények megismerése után azt mondta, hogy „megtörtént a csoda”. Szerinte ez a kezdete annak, hogy megmentsék Magyarországot. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke hozzátette: a pártnak olyan túlerővel szemben kellett dolgoznia, amire még nem volt példa. Majd úgy fogalmazott: „szeretném megüzenni azoknak, akik nem hittek ebben a csodában, hogy ez még csak a kezdet”. Úgy látja, hogy a kezdet ahhoz, hogy „megmentsük, talpra állítsuk, fejlődő pályára állítsuk Magyarországot”.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Érvénytelen népszavazás

A kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazás érvénytelen lett. Az érvényességhez a választásra jogosultak több mint felének, 4 millió 107 ezer 652 ember érvényes szavazatára lett volna szükség. Csaknem 98 százalékos feldolgozottság mellett azonban a 3,5 milliót sem éri el ez a szám, így biztosan nem lesz érvényes a referendum. Az érvényesen szavazók több, mint 90 százaléka nemmel voksolt, vagyis a kormány álláspontját erősítette volna. Mivel azonban sokan nem szavaztak, a voksok 20 százaléka pedig érvénytelen szavazat volt, így érvénytelen és eredménytelen lett a referendum.

Comments are closed.