Újabb helyen lehet leadni a használt sütőolajat

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A kerületben több ponton le lehet adni a használt olajat, a Lidl Magyarország a közelmúltban tesztjelleggel elindította a használtsütőolaj-gyűjtést, egy kezdeményezésnek köszönhetően pedig a Czabán Általános Iskolában is környezetkímélő módon hasznosítják a gyerekek a háztartásokban felgyülemlett zsiradékot. Mindemellett a helyi önkormányzat szintén törekszik a környezetkímélő megoldásokra.

 Sokan még mindig úgy szabadulnak meg a háztartásokban keletkezett sütőolajtól, hogy beleöntik a konyhai lefolyóba, pedig ezzel nem csak a csatornarendszert károsítják, hanem a környezetüket is. Egy liter olaj ugyanis egymillió liter vizet szennyezhet be. A talajba kerülve az olaj elpusztítja azokat az élő szervezeteket, amelyek szükségesek a környezeti egyensúly fenntartásához. Ennek ellenére a használt olaj összegyűjtése Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár, de egyre több kezdeményezésről hallani.

A közelmúltban tesztjelleggel a Lidl Magyarország elindította a használt sütőolaj-visszagyűjtést, mellyel újabb fontos lépést tesz a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése érdekében, közölte a cég. Az ingyenesen és biztonságosan használható gyűjtőpontokkal a vállalat környezetbarát alternatívát kínál vásárlói számára, hiszen a visszagyűjtött olaj 100 százalékban újrahasznosítható. A tárolóedények a bejáratához közel, frekventált helyeken találhatóak jelenleg hat boltban, közöttük a kerületben lévő Régi Fóti utcai áruházban is.

Hasonló környezetvédő akció a GyűjtsVelem használt sütőolajat program, amelyhez a kerületi Czabán Általános Iskola csatlakozott. A kampánnyal lehetőség nyílt az intézménybe járó diákok számára a használt sütőolaj szelektív gyűjtése, mindemellett a kezdeményező cég a diákokat és az iskolát is díjazza.

A PontVelem Nonprofit Kft. programjában résztvevő oktatási intézmények egy korszerű eszközt kaptak a használt sütőolaj gyűjtésére. Az iskolák több száz darab speciális, tölcsérrel ellátott kannát és chipet biztosítanak. A tanulók ezekben az otthoni háromliteres edényben gyűjthetik a használt olajat, majd a megtelt kannát a chip leolvasást követően kiüríthetik a gyűjtőbe. A korszerű olajgyűjtő a chip alapján jóváírja a diáknak a pontokat, illetve az iskola részére a pont- vagy az anyagi támogatást.

Továbbá a helyi önkormányzat a Biotrans Környezetirányítási és hulladékgazdálkodási Kft.-vel kötött szerződést a fáradt sütőolaj és zsiradék begyűjtésére. Öt helyszín 240 literes, szabványos, előírásoknak megfelelő, cseppmentesen zárható gyűjtőedényekbe lehet leadni a hulladékot, amit a cég heti gyakorisággal szállít el.

A telephelyek, ahol a használt sütőolaj és zsiradék leadható:

Palota-15 Nonprofit Kft., Bogáncs utca 10.

Palota Holding Zrt., Száraznád utca 4-6.

Répszolg Nonprofit Közhasznú Kft., Hunyadi utca 3.

Sződliget Ház, Sződliget utca 24-30.

Pestújhelyi Közösségi Ház, Szűcs István utca 45.

 

Comments are closed.