Új táblák a helytörténeti fasorban

Új táblák a helytörténeti fasorban

Új táblák a helytörténeti fasorban

Tavaly november végén avatták fel ünnepélyes keretek között a XV. kerület első helytörténeti fasorát a Pestújhelyi téren, idén december 1-én újabb két tábla avatása alkalmából gyülekeztek az emberek a fasort hirdető központi felirat előtt.

– Az elmúlt egy esztendőben a helytörténeti fasor élni kezdett – mondta László Tamás polgármester. – Csökkent a téren lerakott illegális szemét mennyisége. Megjelentek a táblák tövében az első virágok, mécsesek és szalagok is.
Valószínűleg hasonló módon fogadja be azt a két új táblát a pestújhelyi közösség, amelyeket december 1-jén a Pátria Egyesület elnökének, Illés Ferencnek a javaslatára avattak fel.
Az egyiket a Pestújhelyen született dr. Szentágothai János Kossuth-díjas anatómus, egyetemi tanár, híres agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, országgyűlési képviselő tiszteletére avatták fel. A tudós emlékét őrzi néhány fénykép is, amelyet dr. Réthelyi Miklós anatómus (képünkön), korábbi nemzeti erőforrás miniszter őriz a családi archívumában. Szent­ágothai Klára férjeként sok emléket őriz 1912-ben Pestújhelyen született apósáról.
A másik táblát Molnár Mihály plébános tiszteletére avatták, aki a 2001-ben bekövetkezett haláláig Pestújhely lelkésze volt. A táblákat az a Molnár Béla plébános áldotta meg, aki 2001-ben éppen Mihály atyát váltotta, és aki az elmúlt 12 évben szintén a kerületrész emblematikus személyévé vált.

Comments are closed.