Tűzzománc kiállítással zárt a 30. Pestújhelyi Napok

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A kiállítást Kis Emőke nyitotta meg

A tűzzománc iparművészeti és képzőművészeti termék, amelyet már az ókori Egyiptomban ismertek, közkedvelt díszítőelemként használták – mondta a Pestújhelyi Napok zárórendezvényén a Külvárosi Szalonban, a június 4-i Tűz, te gyönyörű című kiállításon Kis Emőke művészettörténész, a Rákospalotai Múzeum vezetője.

Hozzátette, a limoges-i tűzzománcosok nagy hatást tettek a középkori magyar ötvösművészetre, erről a koronázási jelvények is tanúskodnak.

A szecesszió a zománctechnika minden válfaját felhasználta, ma pedig újra reneszánszát éli a zománctechnika, számos ékszercég termékein ragyog a rubinvörös vagy azúrkék tűzzománc.

A tárlat műtárgyain egyaránt jelen van a festő és az ötvös jellegű zománcozás, a technikai tudás és a témaválasztás is sokszínű.

A pestújhelyi kiállítás, mondta Kis Emőke, nem jöhetett volna létre Szendrei Judit több évtizedes munkássága nélkül, aki a Tűzvirág Tűzzománc Alkotókört a hetvenes évek közepén alapította, a közösségi házban 1990-től haláláig, 2020 márciusáig vezette is az alkotókör munkáját. Rajongtak érte a fiatalok, sokan külföldről is érkeztek, hogy tőle tanulják a mesterséget. Szendrei Judit személyes varázsa nem csak Nagy Editet, a közösségi ház jelenlegi vezetőjét ragadta meg, hanem Dabóczi Krisztina művészettörténészt is, aki 25 éve vállal aktív szerepet a tárlatok összeállításában,

A kiállítás júniusban ingyenesen megtekinthető. (Fotók: Gordon Eszter/Csokonai Nonprofit Kft.; illetve perpal.hu)

Szendrei Judit alakját kisvideónkban 2019-ben megörökítettük. A Periszkóp oldal csatornáján itt tekinthető meg.

 

 

Comments are closed.