Tüzes nyári vigasság

A Szentiván éji vigasság tradicionális nyárköszöntő rendezvény, a népi hagyományok felelevenítésére csábítja az érdeklődőket. Ilyenkor rendszerint tüzes mutatványok és hagyományőrző vásári forgatag szórakoztatja a közönséget.

Tűzugrás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Tűzugrás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A különböző népek és kultúrák kiemelkedő jelentőséget tulajdonítottak az év leghosszabb és legrövidebb napjának. A sötétséggel állandó harcban lévő ember megpróbálta segíteni a Napot, hogy az minél tovább beragyogja a Földet, ezért a nyár közepén tüzeket gyújtott. A fény és a meleg az életet jelentette az embereknek, az aratni való gabonát, a friss gyümölcsöket, a zöld réteket és ragyogó nappalokat, az egészséget, a meleget, a családot, valamint a biztonságot.
Valószínűleg a Nap az emberek életében betöltött szerepe miatt alakultak ki a különféle ünnepi tradíciók, mint a tűzgyújtás, jóslás, mágikus szertartások és játékok.
Szent Iván éjjelének, június 23-ának elmaradhatatlan kelléke a tűz. A bátrabbak nemcsak átugorhatják ekkor a tüzet, hanem a parázson járva tisztulhatnak meg az ártó szellemektől. Az év legrövidebb éjszakája egyben a legmisztikusabb is, ilyenkor a valóságon túli világ kapui tárva-nyitva vannak, tündérek, koboldok, szellemek bóklásznak az emberek közt, fények gyúlnak az éjszakában és lángra lobbannak a szívek.
Vigyázat, szentivánkor minden megtörténhet! A víg társasági eseményt ezért vétek kihagyni, a varázslatos éjszakára szerencsére könnyű izgalmas olcsó programot találni, hiszen június 21. és 23. között országszerte a nyárköszöntésé a főszerep. Részletek
www.itthon.hu.

Comments are closed.