Tüntetés és élőlánc a szétrúgott oktatás világnapján

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

„Szabad ország, szabad oktatás!” – skandálják a diákok, miközben rendületlenül menetelnek a Rákóczi úton.

Jönnek a hírek, hogy a Keletitől az Erzsébet-hídon át a Széll Kálmán térig kígyózik az élőlánc. Diákok, szülők, állampolgárok, akik az autoriter oktatási rendszer helyett egy európaira vágynak. Ahol helye van a gondolkodásnak, a tudásnak, a tisztességnek, a szolidaritásnak, a kommunikációnak, az együttműködésnek, a kritikának. Ahol fölényes cinizmussal, gőggel és arroganciával nem lenézik, hanem megbecsülik a pedagógusokat.  

Most minden tanárt kirúgnak, aki elégedetlenkedik?

A nagyobbik fiam kölcseys. Egy olyan gimnázium tagja, ahol elromlottak a kazánok, nincs és télen sem lesz rendes fűtés. Mert az állam nem képes arra, hogy egy gimnáziumot működtessen. De tanárokat kirúgni: na, azt azért tudja.

Ma van az oktatás világnapja. Tüntetnek kirúgott tanáraikért a diákok. Ma 83 iskolában 947 tanár polgári engedetlenkedik, és több ezren sztrájkolnak az oktatásért. 

A propagandatévében nem ezt a képet mutaogatták

Azért az oktatásért, amelyet az Orbán-kormány szisztematikusan szétvert.

Szomorú, gyászos nap ez a mai. A HÍR TV propaganda-tudósításaiban üres utcákat mutogattak. Mintha minden a legnagyobb rendben lenne. (PP, Periszkóp Palotán, Biczó Henriett, 2022. október 5.)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.