Tradícionális Roma Nap Rákospalotán

Különleges Roma Napot rendeztek június 2-án a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthonban, ahol immár 25. éve fogadták az ország javítóintézeteinek és speciális gyermekotthonainak a növendékeit, hogy egy napot közösen tölthessenek el velük. A nagy múltú rendezvénysorozat utolsó eseménye a pandémia miatt 2019 júniusában volt, így a nevelők, a pedagógusok és a növendékek régóta vártak már erre a programra.

Az idei Roma Nap tehát három év után az első alkalom volt, amikor ezek a zárt intézmények egy nap erejéig egymás felé megnyíltak. Hogy milyen hosszú idő ez a három év, jól bizonyítja, hogy az idei rendezvény résztvevői közül mindössze egy lány volt, aki a legutolsó Roma Napon is részt vehetett. Az összes többi rákospalotai, kalocsai, aszódi, debreceni, zalaegerszegi, dunavecsei, esztergomi és nagykanizsai lány és fiú számára újdonságnak számított, hogy az egésznapos programsorozatot a Balogh család nyitótánca vezette be. A pestújhelyi família négy tagja ezúttal is autentikus romatáncot adott elő, és hasonló produkcióval rukkoltak elő a rákospalotai leánynevelő növendékei is, akik hetekig készültek erre az eseményre.

A délelőtt folyamán a fiatalok egy tízállomásos vetélkedőn (vásári játékokon) vettek részt, délután pedig valamennyi intézmény előadta a maga műsorát. Az egész napos programot pedig egy nagy közös roma táncház zárta.

A Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon 1997 óta minden évben megrendezi tradicionális programjaként a Roma Napot.

Célunk mindig egy olyan nap szervezése, amikor arról beszélhetünk, hogy a magukat roma származásúnak tartó neveltjeink, hogyan tudják vállalni cigányságukat, cigányságukból azt, amire büszkék lehetnek, illetve lehetnének. Meg akarjuk mutatni azt is, hogy nekünk is fontos megismerni és megismertetni hagyományaikat. Az első alkalom 1997-ben komoly hagyományt teremtett, melynek maradt a célja, a helyszíne, a forgatókönyve, és mégis minden évben kicsit más – mondta dr. Hatvani Erzsébet, a Leánynevelő igazgató-helyettese.

A rendezvényen immár 25 éve fellépő Balogh család nem sokkal a Roma Nap előtt egy a szakmában elismert gyermekvédelmi díjat, a Ferenczi György Emlékplakettet vehette át.

Erre a programra mindig visszavárjuk volt növendékeinket és munkatársainkat, ez egy közösségi találkozás lehetősége is. Az idei évben például néhány volt növendékünk bevonásával egy beszélgetéssel készültünk. Szerettük volna, ha elmesélnék a most itt élő lányoknak, hogyan alakult az életük, melyek voltak a nehézségeik, és hogyan találták meg saját útjukat, családjukat, munkájukat, hogyan élnek most, és mit adott ehhez nekik az intézetünk – jegyezte meg az igazgatóhelyettes.

Fotók: Vargosz, Csokonai Nonprofit Kft.

Comments are closed.