Torzonborz, a rabló

A magyar gyerekeknek, ha meghallják a Torzonborz nevet, elsősorban a Süsü, a sárkány sorozat nagy királya juthatott eszükbe. Megérkezett a konkurencia, Otfried Preußler Torzonborzról, a rablóról írt trilógiája.

I
Az első rész, a Torzonborz, a rabló tavaly jelent meg magyarul, az eredeti mese 1962 óta olvasható. A történet egyszerű: Paprika Jancsi és Vitéz László konfliktusba kerül a héttőrös gazemberrel, Torzonborzzal. Miután az első részben a két fiú kerül ki győztesen a harcból, a második rész, a Torzonborz újabb gaztettei azzal kezdődik, hogy a rabló bosszút áll rajtuk. Elrabolja szeretett nagymamájukat és váltságdíjat követel érte.
A mese egyszerűen meséli a kalandokat, felismerhetünk benne népmesei elemeket is, de mégis modern és kortalan. Egy-két szót talán meg kell magyaráznunk az ifjoncoknak – például mi az a kurbli és a fatüzelésű tűzhely –, de a történet egésze a mai gyerekeket (a nagyobb óvodásokat és a kisiskolásokat) is magával ragadja. A főszereplők mellett a többi szereplő karaktere is nagyon jól eltalált: Üstöllési főtörzsőrmester, Nagymama vagy akár Háy asszonyság, a jósnő is emlékezetes. A magyar kiadás mind külalakjában, mind kivitelében dicséretet érdemel: a keménytáblás kivitel, az igényes rajzok és a jól sikerült, humoros fordítás miatt az esti meséléskor nehéz megállni, hogy ne olvassuk tovább a fejezeteket.
Az író tavaly hunyt el 90 esztendős korában, gazdag életművet hagyott maga után. Jó hír, hogy ezek a mesék már magyarul is olvashatóak, és idén ősszel megjelenik a harmadik, befejező rész.
(Otfried Preußler: Torzonborz újabb gaztettei; Kolibri Kiadó, 2014, 2990 Ft)

Comments are closed.