„Tökös nők” a kerületben

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Október 21-én megállt az élet a XV. kerületben. Az óvodákban egészen biztosan, azok ugyanis aznap egytől egyig zárva maradtak. Ez pedig a kerületi családok életére is kihatott. Az óvodapedagógusok persze már korábban és időben meghirdették, hogy ezen a napon „polgári rendetlenkedni fognak”. Mint, mondták, más eszköz nem maradt a kezükben ahhoz, hogy felhívják a figyelmet áldatlan helyzetükre.

„Az anyagi és erkölcsi megbecsülésünket szeretnénk visszakapni”

– mondta Kátainé dr. Kovács Viktória, a Hétszínvirág Összevont Óvoda-vezető helyettese, az október 21-i megmozdulás egyik főszervezője.

Október 21-én nemcsak a XV. kerületben, hanem a szomszédos Újpesten és a XIX. kerületben is zárva maradt az óvodák többsége. Ám, olyan mértékű összefogásra, mint, amilyen a XV. kerületben volt, csak Pécelen büszkélkedhettek. A két településen ugyanis egyaránt valamennyi óvoda és tagóvoda zárva maradt ezen a napon. „Irigylésre méltó összetartás, le a kalappal előttetek” – írta az egyik hozzászóló a közösségi médiában közzétett felhíváshoz, ezt fel is olvasták a szervezők. Egy másik pedig csak egyszerűen „Tökös nőknek” nevezte az óvodapedagógusokat.

„Hatalmas dolognak tartom, hogy a kerület valamennyi óvodája csatlakozott, és kimert állni magunkért”

– tette hozzá a főszervező.

A XV. kerületi óvodapedagógusok azonban nemcsak az intézmények bezárásával tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen, hanem azzal is, hogy délben közösen kivonultak a Bányász parkba, ahol énekeltek, illetve egy flashmobot is bemutattak. A közel 400 kerületi óvodapedagógus nagyrésze ott volt a rákospalotai parkban, hogy személyesen is beleálljon abba az élőképbe, amely a noÁr által megtervezett szimbólumot (körben egy felkiáltójel) volt hívatott megjeleníteni.

Az óvodapedagógusok azzal indokolták a polgári engedetlenséget, hogy a pedagógus-bérek nem a minimálbérhez vannak igazítva, és nem inflációkövetők. Véleményük szerint a magasabb jövedelem nemcsak őket, hanem a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott óvodai dolgozókat, a dadusokat, a konyhai alkalmazottakat és a kertészeket, takarítókat is megilletnék.

A megmozdulás egyszerre egy mozgalom születése is lett: megalakult a Pártatlan Óvodák Szövetsége, üzenve ezzel azt is, hogy ez nem egy politikai, pláne nem pártpolitikai mozgalom, hiszen a problémák világnézettől függetlenül közösek.

A XV. kerületben 19 telephelyen három összevont óvoda működik. Október 21-én 8.00 – 11.30 között minden óvodában bezárták az ajtókat, és az intézmények 374 dolgozója polgári engedetlenségbe kezdett. Ezt az akciót az óvodákat fenntartó kerületi önkormányzat is támogatta, Cserdiné Németh Angéla polgármester többször is hangoztatta, hogy a kerület  is támogatja az óvodai dolgozókat. Az önkormányzat cége, a Csokonai Nonprofit Kft. pedig a szülőknek próbált meg segíteni azzal, hogy valamennyi telephelyére október 21-én gyerekfoglalkozásokat szervezett, ezeket nagy lelkesedéssel látogatták a családok.

FOTÓ: Subits-Tóth Gergő

Comments are closed.