Több százezres tartozást halmoztak fel

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Hiába kereste az önkormányzat és a vagyonkezelő is többször a bérlőket, nem voltak együttműködőek – mondta a polgármester. Ezért kellett kilakoltatni őket a szociális bérlakásból.

Nyolc évvel ezelőtt nyerte el egy nő a szociálislakás-pályázaton azt a lakást, amelyből most távozniuk kellett – mondta a kerület polgármestere. Cserdiné Németh Angéla elmondta: az akkori bérlő 1+2 évre kapta meg a lakást, amelybe édesanyjával, valamint az akkor 4 éves húgával költözött be. A bérlő vállalta, hogy felújítja az ingatlant. Ez meg is történt, ezért a második évtől már csak az addigi bérleti díj felét, 5474 forintot kellett fizetnie.

A polgármester elmondta: később kiderült, hogy a bérlő 2016-17 körül külföldre ment dolgozni, azonban sem az önkormányzatot, sem a vagyonkezelőt nem értesítette, noha ez kötelező lett volna.

A lakásban maradt édesanya tudott róla, hogy le fog járni a bérleti szerződés, hiszen 2017-ből több erre vonatkozó dokumentumot is átvett, amit a kerület igazolni is tud. 2017-től, vagyis a bérleti szerződés lejártát követően szinte egyáltalán nem fizettek bérleti díjat. 2019-ben egyetlen forintot sem.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy 2020-ban elindult a kilakoltatási eljárás, azt azonban leállították, miután a hölgy részletfizetési megállapodást kötött a vagyonkezelővel. Akkor az első részletet be is fizette, azután már csak pár alkalommal rendezte az anyagiakat. 2021-ben kétszer fizettek minimális összeget, idén pedig csak júliusban egyhavi bérleti díjat.

A hölgy az évek alatt 560 ezer forint tartozást halmozott fel a vagyonkezelő felé, valamint, mint kiderült, 240 ezer forinttal tartozik a Díjbeszedő felé is.

Cserdiné Németh Angéla hangsúlyozta, hogy a családsegítő szolgálat folyamatosan kereste őket a gyámhivatal kérése alapján, hiszen kiskorú is lakott a lakásban. A hölgy azonban a legtöbbször nem vette fel a telefont, nem járt tanácsadásra sem. És bár jelezte, hogy benyújtja azt az iratot, ami alapján rendezné a hátralékot, ez azóta sem történt meg.

Mind a vagyonkezelő, a lakásosztály is folyamatosan kereste őket, nem reagált, nem volt készség az együttműködésre – mondta a polgármester. Az önkormányzat többször is jelezte, hogy rendezze a jogviszonyát, hiszen egyéb segítséget is csak akkor tud adni a kerület.

Cserdiné Németh Angéla azt mondta: az önkormányzat, a vagyonkezelő és a családsegítő szolgálat részéről is mindent megtettek, hogy megmentség a kilakoltatástól a hölgyet és a gyereket, de a hölgy nem volt együttműködő. Azt pedig – mutatott rá a polgármester – a többi, csaknem kétezer bérlővel szemben nem tehetik meg, hogy hagyják, hogy egy bérlő ne fizesse a bérleti díjat.

Civilek egyébként élőlánccal akarták megakadályozni a kilakoltatást. Egyikükkel szemben a rendőrség sokkolót is használt.

Comments are closed.