Több ezren tüntettek

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A Kossuth térről a Fidesz-székházhoz is elvonult a tömeg, ahol rendőrsorfallal védték az épületet. A kata-törvény szigorítása miatt demonstráltak a főváros több pontján is.

Este hat órára hirdetett tüntetést a Momentum a Kossuth térre. Egyedüli politikusként a párt elnöke szólalt fel. Gelencsér Ferenc arra szólította fel a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá „ezt a tákolmányt” – számolt be róla a telex.hu. A tüntetés felszólalói közül volt olyan, aki szerint kormány azt üzente a kata-szabályok szigorításával, hogy az emberek csaljanak megint.

A Kossuth téri tüntetés hivatalosan este hátkor véget ért, de a tömeg jelentős része nem mozdult. A másik fele – írta a portál – a Nyugati térre vonult, ahol megbénították a közlekedést.

Tüntetők a Nyugati téren; Fotó: Dull Szabolcs/telex.hu

Ezután indultak el előbb az Oktogonhoz, majd onnan a Fidesz Lendvay utcai székházáig. Ott azonban rendőrsorfal fogadta őket, így nem tudtak az épület közelébe jutni. Közben azt skandálták, hogy „konzultálni jöttünk”. A tömeg ezután visszaindult az Oktogonhoz.

A résztvevők nem sokáig maradtak ott sem, a körúton előbb a Blaha Lujza tér irányába indultak, majd – a telex élő közvetítése szerint – a belváros felé folytatták sétájukat. Az útvonalon mindenhol megbénult a forgalom.

Azután vonultak utcára, miután Semjén Zsolt hétfőn benyújtotta, kedden pedig már meg is szavazta az Országgyűlés azt a módosítást, amely szerint szeptembertől csak magánszemélyektől lehet bevételük a katás adózóknak. Ezzel – szakértők szerint – a jelenlegi 400-450 ezer emberből akár 300 ezernek is megszűnhet az eddigi vállalkozási formája, és vagy kénytelen lesz egy másik vállalkozási formát választani és az eddiginél lényegesen magasabb adót fizetni, vagy – szintén elemzői vélemények szerint – sokan inkább ismét a feketegazdaságot választják.

Comments are closed.