Tizenötödik versenyautó

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Május 23-án mutatták be a Hungaroringen a BME Formula Racing Team Lara névre keresztelt idei versenyautóját. Az autót egy több mint hatvan fős csapat fejlesztette, melynek tagja Kereszturi Levente a XV. kerület lakója is. 

Fotó: Nagy Botond, Csokonai Nonprofit Kft.

A BME Formula Racing Team 2007-ben alakult, az ifjú mérnökökből álló csapat 2022-ben már a 15. autóját tervezte meg. Az idei autó mérföldkőnek számít a jubiláló társaság életében is, mert a szabályváltozások miatt az egyetemistákból álló tervezőknek olyan autót kellett építeniük, amelyet pilóta is tud vezetni, de, amely már önvezetős üzemmódban is képes közlekedni. Az autón ősz óta dolgoztak, a nagy bemutatkozást pedig május 23-án tartották. A 188 kilogramm össztömegű Lara 2,5 másodperc alatt képes 100 kilométer/órás sebességre gyorsulni, amely még a Formula 1-es versenyautók gyorsulásánál is jobb egy hajszállal. Ám, hogy a tervezés mennyire nem egyszerű, azt a bemutatón is megtapasztalhattuk, míg az autó pilóta segítségével szépen teljesített, addig a jármű egy technikai hiba miatt nem tudott átváltani az önvezetős üzemmódra. A Rákospalotán élő Kereszturi Levente azonban megnyugtatott bennünket, Lara kész lesz a nyári versenyszezonra. Az új kocsinak júniusban előbb csak egy felvezető versenye lesz, majd három fontos versenypályán, az osztrák Red Bull ringen, a magyar Hungaroringen és a német Hockenheim ringen lesz igazán megméretve. A legfontosabb verseny a németországi, ahol a pilótás és az önvezetős üzemmód is feladat.

Az úgynevezett Formula Student versenyek kiváló lehetőséget nyújtanak a fiatal mérnökhallgatóknak, hogy ne csak az iskolapadban, hanem a gyakorlatban is kipróbálhassák magukat. Egy jól megtervezett versenyautó később is kiváló ajánlólevélnek számít majd a munkaerőpiacon.

Comments are closed.