Tartalmas lesz a Tizenötödik 2023-as kulturális élete

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Kulturális programokban bővelkedő új esztendő vár ránk. Ez derült ki abból a nyilvános programbemutatóból, melyet a kerület kulturális életében először Beke Károly, a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője tartott február 13-án a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

„Rendkívüli időszakot élünk, amikor több válsággal is egyszerre kell küzdenünk. Ennek a küzdelemnek az egyik áldozata éppen a hazai közművelődési és kulturális rendszer, amelynek talán sok esetben nem is értjük igazán a fontosságát, jelentőségét”

– mondta Beke Károly. „Nálunk történetesen az energiatakarékosság miatt négy kulturális intézmény ideiglenesen szünetel, de az ország számos településén hasonló a helyzet. A mi újításunk az, hogy hiszünk magunkban és ennél még erősebben bízunk a Tizenötödik kerületiekben. Bízunk abban, hogy rácáfolnak minden tankönyvre és van igényük egy más típusú kulturális és közösségi életre, mint amihez eddig szoktak. Sok-sok munkával és együttműködéssel lassan, de közösen el fogjuk érni a célunkat, és egy új, minden eddiginél egységesebb közösséget építünk, aminek az alapját a közös, minőségi és maradandó kulturális élmények adják. Ennél szebb, jobb feladatunk nem lehet.”

Az ügyvezető kihangsúlyozta, hogy az idei év kulturális eseményeit három dolog határozza majd meg. Egyrészt száz éve lett önálló város Rákospalota. Másrészt idén 150 éve egyesült Budapest, és a kerületi kulturális intézmény névadója, Csokonai Vitéz Mihály is kereken 250 éve született. Ehhez a hármas évfordulóhoz még egy jubileum kapcsolódik: a kerületi bélyegkör is 80 éves lett.

A 2023-as kulturális programterv váza már készen van. Ez az a szolgáltatási tervezet, amely már nem fog változni, maximum újabb programokkal egészülhet ki. Ebben helyet kapnak állandó programok, mint például a márciustól újra induló nyugdíjasoknak szóló Megint30, a folyamatosan nagy érdeklődés mellett zajló Hollywood a Csokonaiban, a Hab a Tortán gyerekeknek szóló színházi sorozat.

Elindul a Beszélgetések szabadon című sorozat is, melynek első vendége Gulyás Márton, a Partizán alapítója lesz, és amely már biztos, hogy telt ház mellett fog zajlani.

A nagyhírű Szebeni Műhely két fotókiállítással is készül Rákospalota 100 és Budapest 150 évfordulója alkalmából, illetve folytatódni fognak a kerületi mesetúrák is, amely program, remélhetőleg, már egy állandó meseútvonal létrehozásához vezethet. Nyáron ismét lesznek majd kertmozik a Csokonaiban, illetve minden hónap első szerdáján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett üzleti reggelik is folytatódni fognak.

A február 13-i rendezvényen havi leosztásban is elhangzottak azok az események, melyek bár bekerültek a Csokonai éves programnaptárába. Ezek között színházi előadások, koncertek és kiállítások egyaránt szerepelnek. Ezek közül csak néhányat emelnénk ki (a többiről pedig címszavakban tennénk említést).

Már februárban egy kerékpáros szemléletformáló projekt indul a Csokonai szervezésében, márciusban a Rákospalota 100 keretében utcai kiállítás lesz, és ugyancsak ebben a hónapban indul az a Csokonai logópályázat is, mely egységes arculatot adna majd az őszi ANNO rendezvénysorozatnak.

Visszatér Göncz Árpád nagysikerű darabja, a Mérleg is az Eötvös utcai (és remélhetőleg több más budapesti) színpadra. Április 20-án Madarász Viktor hagyatékából kiállítás nyílik majd egy szombathelyi galériában. Idén két napos lesz a május 1-i majális is, illetve májusban ünnepeli majd 80 éves születésnapját a Szent István Bélyeggyűjtő Kör is.

A tavaszi-nyári hónapokban olyan zenészek lépnek fel a kerületben, mint többek között Halász Judit, Curtis, Hősök, Puskás Peti, Ganxsta Zolee, Szulák Andrea vagy Caramel, illetve az Ocho Macho zenekar, a Budapest Bár, a Kelemen Kabátban, az Anna and the Barbies, az Irie Maffia és az Alma együttes (és persze még sokan mások.)

Nyáron ismét lesznek táborok, remélhetőleg sok táborozóval, illetve a Palotai Nyári Játékok is folytatódni fognak, de ezúttal már nem csak Újpalotán, hanem négy különböző helyszínen lesznek a programok. Szeptember 16-án egy régi hagyományt elevenítenek fel azzal, hogy ismét megrendezik majd a Kerület Napját, illetve a XV. kerület legfontosabb művészeti rendezvénye, az ANNO megint csak egy hónapos lesz (november 17. és december 15. között). Az idei évet pedig megint adventi koszorúval zárják majd, de ebbe jobban belevonják majd a helyi óvodákat, iskolákat és civileket. Idén a koszorú pedig nem Újpalotán, hanem vagy Pestújhelyen, vagy Rákospalotán lesz felállítva.

„Mostantól újra és újra jelezni fogjuk: mindig kell az embereknek olyan hely, ahol együtt lehetnek. Ahol lehet hozzáférhetően, szabadon, megfizethetően örülni, boldognak lenni. A Csokonai ilyen hely Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán.”

KÉP: Csokonai15

Comments are closed.