Születésnapi ajándék a kerek évfordulóra

A tavalyihoz képest sokkal nyugodtabb tanév elé néz a Hartyán Általános Iskola, amely a 2013/14-ben ünnepelte 40 éves jubileumát, és idénre szinte teljesen megújult az intézmény. Az elmúlt 40 évről Csörgő Máriát, az iskola igazgatónőjét kérdeztük.

Csörgő Mária/Fotó: XV Média, Vargosz

Csörgő Mária/Fotó: XV Média, Vargosz

– Nyugodtabb lesz a megújult iskolában a tanévkezdés?
– Csak részben, mert a felújítási munkálatok az idei tanévre is átcsúsznak. Például a tornaterem rekonstrukcióját most is végzik, szigetelik a tetejét, a homlokzatát, és a régi nyílászárókat, a szellőzőberendezést is újakra cserélik. Ez a beruházás várhatóan októberre fejeződik be, és ígéretünk van rá, hogy még ebben a naptári évben felújítják az udvari hat tantermet magába foglaló faházunkat is.
– Akkor úgy is fogalmazhatnánk, hogy még mindig a jubileumi tanév lázában égnek?
– Nehéz lenne elfelejteni a tavalyi történéseket, mert ritkán adatik olyan esemény, amely az intézmény teljes közösségét, a pedagógusokat, a diákokat, a szülőket és a régi tanítványainkat megmozgatná. A kollégák és a diákok január óta készültek a májusi jubileumi hétre, de tavaly nemcsak a május 12–16. közötti időszak, hanem minden napunk a negyvenéves évfordulóról szólt.
– Említene néhány programot?
– A teljesség igénye nélkül az elmúlt negyven év tárgyi relikviáiból kiállítást rendeztünk, a Hartyán-napi vetélkedőt negyven helyszínen bonyolítottuk le, az ünnepségsorozatot pedig az Ali baba és a 40 rabló mesejátékkal zártuk.
– A kék iskola a ’80-as évek elején – egy újságcikk szerint – Közép-Európa legzsúfoltabb iskolája volt. Mi változott azóta?
– Ma már nem kétezer, hanem „csak” hatszáznegyvenkilenc diákot tanítunk, de azért így is a kerület egyik legnépesebb általános iskolájának számítunk. A Hartyánnak mindig fontos szerepe volt a kerület oktatásában, a testnevelés tagozat pedig egy irányt is meghatározott. Most, hogy elmúltunk már negyvenévesek, úgy gondoltuk, ránk férne a megújulás. Amit nemcsak a külsőségekben (a felújított épülettel), hanem a profilunkban (a művészetek, a nyelv és a természetismeretek felé való nyitással) is érzékeltetni szeretnénk.

Comments are closed.