Sztrájkkal indulhat a tanév

Eredménytelenül zárult a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány legutóbbi, kedd délutáni tárgyalási fordulója is, így sztrájk és polgári engedetlenség is jöhet a következő hetekben.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőjének beszámolója szerint a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Maruzsa Zoltán azt közölte velük: továbbra sincs kormányzati döntés arról, hogy költségvetési forrásból adjanak azonnali, jelentős béremelést a pedagógusoknak. A kabinet változatlanul az Európai Bizottságra vár – az ígéretek szerint mintegy 400 milliárd forintnyi uniós forrásból oldanák meg a bérrendezést 2028-ig elnyújtva, évenként 14 százalékos emeléssel –, de az erről szóló kormányzati beadványra még nem érkezett visszajelzés az unió részéről.

Nagy Erzsébet bejelentette: szeptember 1-től folytatják az áprilisban felfüggesztett sztrájkot, több iskolában már el is kezdték a szervezést. Az érdekvédő szerint egyes intézményekben már a tanévkezdés első napjaiban felfüggeszthetik a munkát a pedagógusok, de a sztrájkban résztvevő iskolákról csak a hét második felében lesznek pontosabb adataik. Emellett vannak olyan intézmények is, ahol a tantestület kisebb-nagyobb része a korlátok közé szorított sztrájktörvény keretein kívül, polgári engedetlenség formájában szünteti be a munkát.

A felmérések szerint a tanárok 29 százaléka akár határozatlan idejű munkabeszüntetésben is részt venne, amennyiben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének alapítványán keresztül a társadalmi összefogás segítségével ki lehetne pótolni a kieső jövedelmét.

Comments are closed.