Sztrájk a kerületben – diákok a Kossuth téren

Kerületi intézmények is csatlakoztak a reggel kezdődött, határozatlan idejű pedagógussztrájkhoz. A munkabeszüntetésben óvodák és bölcsődék is részt vesznek.

Annyi biztos, hogy a XV. kerületben is sztrájkolnak a pedagógusok. Azt azonban, hogy mennyien vesznek részt a munkabeszüntetésben, sem a szakszervezetek, sem a tankerület, sem pedig az intézményvezetők nem tudtak, illetve nem akartak pontos adatot.

Annyit természetesen tudunk, hogy több intézményben is alakult sztrájkbizottság, ám, hogy hány taggal, azt nem kívánták megadni. Így arról is csak informálisan értesültünk, hogy volt iskola, ahol egész nap sztrájkolnak a pedagógusok, máshol viszont a kormányrendeletben előírt 50% óramennyiséget megtartották. Az országos pedagógussztrájkhoz azonban nemcsak az állami irányítás alatt levő iskolák, hanem az önkormányzatok által működtetett óvodák és sok esetben a bölcsődék is csatlakoztak. Így volt ez a kerületben is, ahol a március 16-i részadatok alapján mindhárom nagy óvoda, az újpalotai, a rákospalotai és a pestújhelyi is csatlakozott a sztrájkhoz. Igaz, nem mindegyik tagóvoda vett részt az országos megmozdulásban.

„360 óvodapedagógus dolgozik a kerületben, ebből a pillanatnyi adatok alapján 144-en sztrájkolnak is. A legtöbben, Pestújhelyen csatlakoztak az országos megmozduláshoz” – – tudtuk meg Klovácsné Balázs Judittól, a Pedagógus Szakszervezet XV. kerületi óvodai képviselőjétől.

Mint megtudtuk Újpalotán egy, Rákospalotán kettő, Pestújhelyen pedig hat tagóvoda csatlakozott a sztrájkhoz, amely szám azonban már a héten változni fog, mert egy újabb rákospalotai tagóvoda jelezte, hogy pénteken sztrájkolni fog.

„Nagyon fontos a szülők hozzáállása, mert a sztrájkoló óvodákban a gyerekeknek csak csekély százalékát vitték ma óvodába. Ez pedig azt is jelzi, hogy a szülők többsége is támogatja a pedagógusok törekvését.”

Számokban ez így néz ki: az egyetlen újpalotai tagóvodába a 152-ből csak 50 gyerek volt március 16-án, a két rákospalotai intézményben a 180-ból csak negyvenen voltak, míg a hat pestújhelyi tagóvodában az 536-ból mindössze 117-en mentek ma óvodába.

Klovácsné Balázs Judit elmondta, az óvodapedagógusok „aktivitását” az elkeseredésük mellett az is növelte, hogy az önkormányzat biztosította őket, a sztrájk miatt kieső bérüket utólag megkapják majd.

A szakszervezetek szerint az elmúlt időszakban a tankerületek megpróbálták nyomásgyakorlással is elejét venni a munkabeszüntetésnek, erről ITT írtunk.

Diákok tüntettek

A sztrájkkal egyidőben diákok ezre gyülekeztek a főváros több pontján, ahonnan a Kossuth térhez vonultak. 22 budapesti iskola diákjai vettek részt a demonstrációban. Többen is azt skandálták, amit már a tanárok is hetek óta hirdetnek a polgári engedetlenségi akciójukban, hogy a sztrájk alapjog. A diákok emellett azt is követelték, hogy fizessék ki a tanárokat.

A tanárok mellett tüntettek a diákok Fotó: Kaufmann Balázs/444.hu

Comments are closed.