A színezés szabaddá tesz

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A kudarcok feldolgozását a felnőtt színezők is segítik, melyek elképesztő sikere két éve kezdődött. Johanna Basford skót illusztrátor első ilyen témájú kötetét több mint 10 millió példányban vásárolták meg világszerte. Nem véletlenül – a színezés közben a jobb agyfélteke dolgozik, ez fokozza a kreativitást, és hogy a dolgokat egészben lássuk, oldja a napi stresszt, kizökkent a túláradó információk közül.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Számos felnőttet ért kudarc az iskolában a rajzórákon, az ott szerzett negatív tapasztalatokat is segíti feloldani a színezés. Van olyan fejlesztőpedagógus, aki szerint a színezők tekinthetők első lépcsőfoknak a szabadkézi rajzolás felé, amikor teret engedünk a saját érzelmeinknek, és mind a formákat, mind a színeket pillanatnyi lelkiállapotunknak megfelelően használjuk. Az elmélyülést, a meditációhoz hasonló állapotot a színezéssel is el lehet érni, egyik legnépszerűbb alakzat az ősi mandala. A mandala szanszkrit szó: kört jelent.
„Ezek a mandalák a meditációk hagyományaihoz kapcsolódnak. Indiában, Tibetben és azon buddhista országokban maradtak fenn, ahol ilyen módszerekkel tisztították meg a gyakorlók tudatukat az illúzióktól. A tapasztalatok szerint a mandalaalaprajzok középpont körül elrendeződő mintáik segítik a koncentrációt, a térbeli gyakorlatok tisztítják a tudatunkat, megszüntetik vagy uralhatóvá teszik a szétszórtságot.”
Végh József buddhista tanító azt is kifejti, hogy a nyugaton ismert mandalaábrák a hindu és buddhista vallás gyakorlataihoz kapcsolódnak, amikben istenségek lakhelyeire emlékeztetik azt az embert, aki az ő segítségükkel tudata magasabb szintjeivel szeretne kapcsolatot teremteni. A felgyorsult világot saját magunkon keresztül tudjuk lelassítani, szóval kortól függetlenül kezdjünk rajzolni, színezni, festeni!

Comments are closed.