A Szilvássy-sportdinasztia

A törzsvendégek jól tudják, hogy az újpalotai Szilvánusz Söröző neve nem a latin sylvanus (erdő) szóból, hanem Szilvássy Miklós olimpiai bajnok birkózó nevéből ered. A helyiségben a falakat kizárólag „Szilva” sportrelikviái díszítik, köszönhetően a fiának, ifjabb Szilvási Miklósnak és az unokájának, a még ifjabb Szilvásy Miklósnak. A rokoni szál egyértelmű, ám a név helyesírásával gondok vannak, a birkózó Szilvássy-família esetében ugyanis a fenti három írásmódot egyformán használják. A három Miklós közül a legnagyobb – akinek fantasztikus sportpályafutása volt – sajnos, már nincs közöttünk. Kötöttfogásban 73 kilogrammban három olimpián szerepelt, 1948-ban második lett, 1952-ben első és ezzel a magyar sport ötvenedik ötkarikás aranyérmét szerezte, 1956-ban pedig hetedik. Ezenkívül 1953-ban még egy világbajnoki ezüstöt is nyert. A finálékban legtöbbször a svéd Anderssonnal mérkőzött, és hol a skandináv, hol pedig a magyar fiú nyert.
A fia, ifjabb Szilvási Miklós nem nagyon emlékezhet az édesapjára, aki hétéves korában, 1969-ben halt meg. Ennek ellenére mindig is büszkén viselte a nevét, és birkózóként is a Szilvássy névhez méltó módon szerepelt. Válogatott sportolóként vonult vissza, és vette át az újpalotai sörözőt, amely harminc éve már a családja tulajdonában van.

Szilvasi-fiú/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Szilvasi-fiú/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az üzlet jelenlegi vezetője azonban nem ő, hanem a legifjabb Szilvásy Miklós, aki sosem birkózott, hanem a nagyapja anyaegyesületében, a BVSC-ben vízilabdázott. S hogy lesz-e a folytatása a történetnek? Ha majd egyszer egy újabb Szilvássy fiú születik, akkor nem elképzelhetetlen, hogy ő is Miklós lesz, s talán a birkózószőnyegen is találkozhatunk majd vele.

Comments are closed.