Szeméttörténet

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Azért van annak valami bája, hogy a Pólus Center nagyáruházaiban eladják a palackos ivóvizet, tegyük hozzá, méregdrágán, egy olyan országban, amelynek vezetékes ivóvize kiváló minőségű. Nem nagyon indokolja semmi, hogy a vizet, melyről azt állítják, mennyi ásványi anyag van benne, nálunk is úgy árulják, mint a világ szennyezett ivóvízzel vagy vízhiánnyal küzdő országaiban. Aztán pedig másvalakik a patak partján kénytelenek összeszedni a centerek eldobált palackjait.

Mindez a vasárnapi Köztisztasági Akció közös szemétszedése kapcsán jutott eszünkbe. Az önkéntesek a centerek mögötti területet vizsgálták át, és a sitthalmok mellett jócskán találtak flakonokat is. Ezeket szép zöld zsákocskákba gyűjtötték, mert az volt a céljuk, hogy a szemét oda kerüljön, ahová való. Ez pedig inkább a szeméttelep, mint a patakpart. 

Németh Angélához, a polgármesteri jogkörökben eljáró polgármesterhez és Tóth Veronika önkormányzati képviselőhöz számos szemétgyűjtő aktivista csatlakozott, régi problémát szerettek volna megoldani, az illegális szemetelés ellen szerettek volna fellépni. Csak megjegyezzük, hogy amíg a gyűjtőutat dokumentáltuk, egy kék autó tett egy nagy kört a különben mesés szépségű patak partján, és egy fickó látványos mozdulatokkal két vizes flakont hajított ki a mindenki szemétdombja (a rét) kellős közepén. Nem lehetnek illúzióink, a nagy számok törvénye értelmében mindig is lesznek köztünk olyanok, akiket egy cseppet sem izgat saját környezetük tisztasága. 

Van aztán itt más is. Azt azért el kell mondanunk, hogy nincs teljes biztonságban a mégoly rafinált illegális szemetelő sem. Lehet ugyan zsákokban kiborítani az éj leple alatt a hulladékot, de azért előzőleg nem ártana ügyelni rá, hogy ne maradjanak árulkodó nyomok a szemétkupacban.

Kicsinyke oknyomozás következik. 

Egy kiborított szemétkupacot gondosan átvizsgáltunk, mert abban bíztunk, hogy találunk benne kidobott postai értesítőt vagy be nem fizetett csekket, és akkor a lakcím alapján vissza lehet juttatni a Szilas partján „felejtett” szemétkupacot a „gazdájának”. Nos, csekket ugyan nem találtunk, de lefotóztunk néhány olyan deliktumot, amelyből azért mégiscsak lehetett következtetéseket levonni. 

Az egyik kupacban találtunk egy meghívót: 2016. május 11-én délután fél ötre, Anyák napi ünnepségre szólt, melyre Andi és Zsike néni invitálta az 1. c osztály tanulóinak anyukáit, nagymamáit. A meghívó mellett olyan bevásárlócédulákra is ráleltünk, amelyeket egy kisgyermekkel írattak. Egy család hétköznapjaiba nyerhettünk betekintést. Az egyik pillanatban még ott ül a família Andi néni és Zsike néni ünnepségén, aztán egy év múlva, két év múlva valaki ebből a családból úgy dönt, hogy a kacatokat ki kell dobni. De azokat nem kukába teszi, hanem inkább berakja egy nejlonzsákba, és kiviszi éjnek idején a Szilas-patak partjára. Hogy kidobja, méghozzá úgy, hogy senki se látja. Nem számít arra, hogy egyszer majd jönnek a szemétszedők, és miként ásatásokon a régészek szokták, elkezdenek a cetlik alapján kombinálni. 

Tanulság? Az nincs. Ha csak azt nem vesszük, hogy kellemetlen helyzetbe került az a gyermek, aki a bevásárlócédulákat lekörmölte, na és ott vannak Andi néniék, akik kevésbé okolhatók az illegálisan kidobott szemétért. Mégis kellemetlen lehet nekik, hogy egy tanítványuk családjában otthon, ilyen szokások honosodtak meg. Itt van rá a bizonyíték.

Legyen kevesebb a „szemétkedő”

Menjünk tovább. A Köztisztasági Akció folytatódik, 28-án az önkormányzat szervezésében a Pestújhelyi út és az M3-as közötti szakaszon szedik össze az aktivisták a szemetet, lehet hozzájuk csatlakozni. A cél nem a szemetelők (szemétkedők?) leleplezése, sokkal inkább annak tudatosítása, hogy mennyivel komfortosabb és jobb egy tiszta kerületben élni, mint egy szemetesben. 

Azért abban mégis bízunk, hogy egyszer majd betiltják a műanyag flakonokat. Vagy ha nem is tiltják be, adnák legalább pénzért, hogy vissza lehessen váltani, mint Németországban. A pénzt talán nem hajigálná szét senki olyan könnyen a patakpartokon. (PP, Rab László, 2018. július 25.)

Képeink a szemétszedő akcióról: 

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.