Átlagos olvasási idő: 3 perc

13 év alatt duplájára nőtt az államadósság

 Mindig más a hibás – kezdte mondandóját a szerda késő délutáni újpalotai lakossági fórumon Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője –, a háború, a szankciók, Brüsszel. A kormány viszont soha, semmiben nem vét. Sőt, Orbánék azt igyekeznek elhitetni, hogy a világban mindenki bennünket irigyel, a magyarokat akarja utolérni. Hát ennek éppen a fordítottja igaz.

„Leplezd le Orbánt!” – olvashatták a fórum résztvevői a kivetítőn. Barkóczi Balázs, Rákospalota, Újpalota, Pestújhely DK-s parlamenti képviselője adatokkal támasztotta alá, mekkora űr tátong a kabinet állításai és a valóság között. Arról beszélt, hogy az országot járva rendre megkérdezik tőle, hogyan hihetik el ilyen sokan az Orbán-kormány hazugságait. A 2022-es országgyűlési választások előtt miért bíztak abban, hogy Orbán majd betartja az ígéretét, így nem lesznek megszorítások, adóemelések, és marad a rezsicsökkentés. Miért hitték el, hogy maradnak a családtámogatások, hogy ugyanannyit fognak érni a bérek és a nyugdíjak is, a szabadságjogokat sem nyirbálják meg? A képviselő mindenkinek elmondja, tudja, hogy nem azok a bűnösök, akik 2022-ben is bíztak Orbán Viktorban, akik hittek neki. Nem az emberek a hibásak, mert a politikusoknak kell helytállniuk a szavaikért. Hozzátette: Orbán Viktor és kormánya mögött közpénzmilliárdokkal kitömött propagandagépezet áll, amely folyamatosan azt sulykolja, hogy ez a legjobb hely a világon.

A bajokért mindig más felel, más a hibás. A háború, a szankciók, Brüsszel, a kormány viszont soha nem vét. El akarják hitetni, hogy a világban irigyelnek bennünket, mindenki a magyarokat szeretné utolérni, pedig mindennek éppen a fordítottja igaz. A minimálbérekben például mi szeretnénk utolérni az unió országait. A képviselő, aki a DK oktatási és kulturális árnyékminisztere is, arról beszélt, a fórum napján szembesült azzal, hogy a diplomások számában szintén sereghajtók vagyunk Európában. Csupán Romániában rosszabb a helyzet.

A kivetítőn a miniszterelnök, illetve a kormánytagok állításait olvashatták a jelenlévők, majd megjelentek az adatok, amelyekből kiderült, hogy mi is a valóság. Az inflációval kapcsolatban Orbán Viktor az állította, hogy azt „Brüsszel szabadította ránk a szankciókkal”. Az ábra viszont azt mutatta, hogy az unió egyetlen országában sem emelkedtek olyan meredeken az árak, mint nálunk. Pedig ha valóban létezne szankciós infláció, akkor azt máshol is megérezték volna. A magyar élelmiszer-drágulás az európai átlag két és félszerese volt, és közel kétszerese a valóban háború sújtotta Ukrajnáénak. Brutális tapasztalataink vannak az élelmiszerek drágulásáról – tette hozzá a képviselő. Emlékeztetett: a rendszerváltást követően „bezzegország” voltunk, Magyarországot a régió gazdasági húzóerejének tekintették, az elmúlt 13 évben azonban sereghajtók lettünk. A bérek csak Bulgáriában alacsonyabbak, mint nálunk. Görögországban is magasabb a minimálbér, pedig ők néhány éve majdnem csődbe mentek.

Orbán azt ígérte, megőrzi a nyugdíjak értékét, ezzel szemben ebben az évben több mint 10 százalék volt a nyugdíjasok vesztesége. Az idős emberek járandóságát felemésztette a pénzromlás. A DK több előterjesztést nyújtott be a parlamentnek annak érdekében, hogy a nyugdíjak kövessék az inflációt, ám ezek már a fideszes többséggel rendelkező bizottságok előtt „elvéreztek”. A rezsicsökkentést eltörlték, a lakossági gázárat a hétszeresére emelték, az áram a duplájába kerül, és a számlákat szinte senki nem tudja értelmezni. Mindez azért, mert Magyarország még mindig az extra drágán vásárolt orosz gáztól függ. A kormány pedig „kupecként” az embereken nyerészkedik.

Barkóczi Balázs ábrán mutatta meg, hogy 13 év alatt, Orbán Viktor ígérete ellenére, a kormány nem 50 százalékkal csökkentette, hanem duplájára növelte az államadósságot. Ez ma már több mint 50 ezer milliárd forint. A 2022-es választások óta egymást érik az adóemelések, megszorítások, csökkennek a családtámogatások, pedig a kormány azt hangoztatja, hogy a megszorítás szót nem is ismerik.

Eközben a G7 gazdasági portál elemzése szerint az Orbán család közvetlen vagyona átlépheti a 100 milliárd forintot, a család és „fő strómanjuk” vagyona pedig együtt 750 milliárdot tehet ki. A futballsztár Cristiano Ronaldo vagy III. Károly angol király vagyona közel sem éri el ezt. Az egészségügy leépül, a műtétekre hosszan kell a betegeknek várni, gerincoperációra például átlag 251 napot. Ma örülünk annak, ha 400 forint alatt van az euró árfolyama, ami 2010-ben, a baloldali kormányzás végén 275 forint volt. Az idő tájt Orbán az hangoztatta, hogy a gyenge forint gyenge miniszerelnököt feltételez. Ekkor szólította fel a Fidesz, szinte hetente, Gyurcsány Ferencet lemondásra. A képviselő beszélt arról is, hogy a kormány a bérek és fizetések emelése helyett az elmúlt két évben 150 ezer kínai, vietnámi, indiai, mongol és Fülöp-szigeteki vendégmunkásokat hozott Magyarországra.

A képviselő, a fórum két házigazdájával: Cserdiné Németh Angéla polgármesterrel, illetve Hajdú László volt parlamenti képviselővel, polgármesterrel együtt a jelenlévőktől azt kérte, minél több embernek mondják el ezeket a tényeket. Mutassák meg a DK kiadványát, amely egymillió példányban jelent meg, és amelyben adatokkal leplezik le a kormány valótlan állításait.

Comments are closed.