Száz éve volt a Hubay Jenő tér névadója

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Május 10-én volt száz éve, hogy nagyszabású névadó ünnepség keretében Hubay Jenő térre keresztelték az Eötvös, Deák és (akkor) Szentmihályi és Tavasz utcák alkotta teresedést, amelyet akkoriban Deák, korábban Piac térnek hívtak.

Hubay Jenő tér régen/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hubay Jenő tér régen/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hubay Jenő tér/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hubay Jenő tér/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A rákospalotai képviselő-testület 1914. február 4-én döntött arról, hogy utcát nevez el a híres hegedűművészről. Az eseményeket a Rákospalota című, akkortájt megjelenő hetilap tudósításai­ból lehetett követni. Eszerint 1914. május 10-ét tűzték ki a névadó ünnepségre, amelyre meghívták Hubayt és feleségét is. Az időpontválasztás utóbb szerencsétlennek bizonyult, mert egész nap szakadt az eső. Hubay nagy megtiszteltetésnek vette a kezdeményezést, és mint rövid beszédéből kiderült: úgy tekintette, hogy nem az ő személye, hanem a művészi zene és a magyarság műveltsége hírének nemzetközi terjesztése érdemelte ki a névadást.
Hubay és felesége vonattal érkezett Rákospalota-Újpest vasútállomásra, ahol Vághó Ferenc főjegyző és T. Varga Antal bíró fogadta az illusztris vendégeket. Ezt követően az ünnepelt és az ünneplők a Feith-féle vigadó, a mai polgármesteri hivatal épületébe mentek. Az ünneplők között Geyer Steffi hegedűművész, Hubay tanítványa, Bartók Béla reménytelen szerelme, Jászai Mari színművész, Feszty Árpád festőművész, a Feszty-körkép alkotója, Góth Sándor és felesége, Kertész Ella színművészek is jelen voltak.
A tér új neve igen nehezen honosodott meg a köztudatban. Az 1920-as évekig térképeken, lakcímjegyzékekben, de még hivatali dokumentumokban is következetesen a Deák tér tűnik fel, s csak 1922-ben jelent meg az első olyan térkép, amelyen már Hubay Jenő neve szerepel ennél a fontos csomópontnál.
(forrás: XV. kerületi blog – bpxv.blog.hu)

Comments are closed.