Szabályozott édes élet

Az első Diabetes Világnapot 1991. június 27-én tartották Frederick Banting, az inzulin feltalálója születésének évfordulóján. Jelenleg ugyanis mintegy háromszázmillió cukorbeteg él a világon, Magyarországon becslések szerint pedig egymillióra tehető a diabéteszesek száma.

Vérvétel/Fotó: XV Média, Vargosz

Vérvétel/Fotó: XV Média, Vargosz

Dr. Kiss Krisztián belgyógyász elmondta: magas vércukorszintről akkor beszélünk, ha értéke éhgyomorra mérve 6,1 mmol/l fölött van. A cukorbetegség 1-es típusánál teljes inzulinhiány lép fel, mivel az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ez a típusú diabétesz bármilyen életkorban kialakulhat, de jellemzően fiata­lon jelentkeznek az első tünetek.
A 2-es típusú diabétesz viszont akkor alakul ki, ha valakinek az inzulinszintje tartósan magas. Általában a rossz, magas cukortartalmú étrend, elhízás okozza. A hasnyálmirigy érzékeli, hogy a vérben túl sok a cukor, ezért további inzulint termel, azonban a sejtek egyre jobban ellenállnak az inzulinnak. Egy pont után a hasnyálmirigy kimerül, és kialakulnak a betegség következményei.
A cukorbetegség harmadik fajtája a terhességi dia­bétesz, mely várandós nőknél jelentkezik, általában a terhesség harmadik harmadában, és gyakran a terhesség végével el is múlik. Ezért a betegségért azonban nem a hasnyálmirigy, hanem a méhlepény által termelt hormonok a felelősek.
Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére sajnos jelenleg nincs ismert módszer. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával szemben pedig mindenekelőtt legfontosabb az elhízás megelőzése.
Érdekességek a www.diabetes.hu weboldalon.

Comments are closed.