Strand és betegségek

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Nyáron nemcsak a nap káros sugarai ellen kell védekeznünk, hanem a strand, az uszoda rengeteg fertőzés okozója, forrása lehet – tudtuk meg Dr. Rurik Imre háziorvostól.

Strandolók, illusztráció/Forrás: dagalyfurdo.hu

Strandolók, illusztráció/Forrás: dagalyfurdo.hu

Az úszó- és standmedencékben és környékükön, a napágyakon tanyázó gombás fertőzések veszélyeinek főként a nők és a kisgyermekek vannak kitéve. A legjellemzőbb strandbetegség a körömgomba, amelynek első tünetei a köröm besárgulása, berepedése. Ennek észlelésekor azonnal el kell kezdeni a kezelést, mielőtt a többi körömre is átterjed a fertőzés.
Főleg a gyerekeknél fordul elő az uszodaszemölcs, amely kis félgömbszerű, sokszor fekete közepű foltokkal, kitüremkedésekkel jelentkezik. Nem betegség, de későbbi fertőzés táptalaja lehet, ha a lábujjak között berepedezik a bőr, amelyet az okozhat, ha nem töröljük meg rendesen a lábujjközöket.
A strandon baktériumok is megtámadhatják a bőrt. A strepto-, valamint a staphylococcus okozta ótvar leginkább az arcon jelentkezik. Az élénkvörös, sárgás pörkkel fedett elváltozás gyorsan elterjed, a róla leváló plakkok rendkívül fertőzőek, antibiotikumokkal és krémekkel kell kezelni – magyarázta Rurik doktor.
A strandbetegségek megelőzésének egyik legjobb és legbiztosabb módszere a papucs viselése, még a szaunában is. Azokon a helyeken, ahová mások is ülhetnek, mindig tegyünk magunk alá törülközőt. Az úszás után zuhanyozni kell, majd szárazra törölni a bőrt. Hatásosak a recept nélkül kapható gombaellenes hintőporok is – sorolta a prevenciós lehetőségeket a szakember.

Comments are closed.