Sportból is megárt a sok!

Vannak, akik csak nagy nehezen tudják rávenni magukat a rendszeres testmozgásra, mások meg el sem tudják képzelni mindennapjaikat a sport nélkül. Pedig a sportfüggőség is ártalmas, a túlzásba vitt mozgás pszichés és egészségügyi zavarokat idéz elő.

Dopaminmakett

Dopaminmakett

A túlzott testedzés sérülésveszélyekkel jár, függőséget okoz, károsítja az immunrendszert és védtelenebbé tesz a megfázás vagy az influenza ellen – röviden így lehet összefoglalni a túl sok mozgás veszélyeit. A sportfüggőségben szenvedők csak akkor érzik jól magukat, ha sportolhatnak, ha elmarad a napi edzés, idegessé, stresszessé válnak. Ennek hátteréről Szakács Olivér fitneszedző elmondta: – Az intenzív mozgás során adrenalin, dopamin (illusztrációnkon), szerotonin és jelentős mennyiségű endorfin, azaz boldogsághormon termelődik a szervezetben. Éppen ez utóbbi tehető felelőssé a függőségért; hiszen ehhez az érzéshez könnyen és gyorsan hozzá lehet szokni. Ugyanakkor az eufóriát egy idő után már csak úgy tudja újra átélni az ember, ha fokozza a terhelést, így folyamatosan növeli az edzések számát és intenzitását. Ekkorra általában már eljut odáig, hogy ha ki kell hagynia egy edzést, rosszul érzi magát.
– A folyamatos edzés az izomzat leépüléséhez, az ideg- és az immunrendszer kimerüléséhez, legyengüléséhez vezethet, hiszen az edzések közötti pihenés és regeneráció leg­alább annyira fontos, mint maga az edzés. Éppen ezért, ha fellép a túledzettség állapota, fontos, hogy feltárjuk a probléma gyökerét, és megszüntessük a kiváltó lelki okot – magyarázza a szakember. Az egészséges táplálkozás mellett a heti 3-4 edzés és a megfelelő mennyiségű pihenés az ideális.

Comments are closed.