Átlagos olvasási idő: 4 perc

Cserdiné Németh Angéla: legyen vége a személyeskedéseknek a testületben

A XV. kerület újraválasztott polgármestere szeretné, ha a kampányban ígérteket maradéktalanul meg tudnák valósítani a következő ciklus során. Cserdiné Németh Angéla bízik abban, hogy az októbertől felálló testület tagjai mindannyian azon lesznek, hogy a kerületben élőkért dolgozzanak. Úgy véli, az önkormányzatok jobb gazdái a különféle intézményeknek, szolgáltatásoknak, mint az állam. Reméli, hogy a fővárossal megmarad az eddigi jó kapcsolat. Karácsony Gergelynek lesz feladata bőven, hogy kialakítsa az új működési rendszert.

Sok polgármester társa irigykedhet önre, mert saját magával kell megoldania az átadás-átvételt, hiszen újraválasztották. Ráadásul itt a kerületben minden egyéni választókörzetben a hatpárti összefogás jelöltjei nyertek, maroknyi ellenzéke listán jutott be a testületbe. Valóban irigylésre méltó a helyzete?
Valóban minden egyéni választókörzetben a jelöltjeink nyertek, de szerintem ettől függetlenül még sok egyeztetés vár ránk. Minden képviselő külön egyéniség, minden választókerület más és más adottságokkal rendelkezik, és ezeket kell nekünk összeegyeztetni. A kerületben sok olyan helyszín van, ami nem képezi vita tárgyát, hogy fel kell újítani, hogy meg kell javítani, hogy ki kell cserélni. Utak, járdák felújítása. Intézményeinkben, épületeinkben, amelyek akár 50+ évesek, gondolkodni kell, mit kell kicserélni, mit kell kijavítani. Minden évben a költségvetés tervezésekor jönnek az igények, és a források függvényében tudunk súlyozni.
Vannak elképzelések mindenki fejében, hogy milyen lesz a közös munka, annak ellenére, hogy a képviselők többségével már együtt dolgoztunk legalább egy ciklusban. A nyár második fele és a szeptember ezekkel az egyeztetésekkel telik. Ami nehezítheti az „átadás-átvételt”, hogy nem igazán tudjuk, hogy 2025-ben mire számíthatunk a kormányzat részéről, és hogyan tudjuk tervezni a következő évi büdzsét, hiszen az ország költségvetését majd csak novemberben fogadja el a parlament. Az pedig pláne nehéz lesz, hogy a ciklusprogramba milyen elemeket tudunk beépíteni, aminek a forrása biztosítva lehet. Amit a kampányban ígértünk, szeretnénk betartani.

Októberig tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, utána viszont, mivel a Fidesz megváltoztatta a választási szabályokat, a polgármesterek nem lesznek testületi tagok. Kimondottan jó munkakapcsolatot ápolt Karácsony Gergellyel, a XV. kerület hangja hogyan hallatszik majd el ezután a fővárosig?
Azt soha nem titkoltam, hogy a polgármesterek fővárosi közgyűlési tagsága nekem nem a szívem csücske. A polgármesteri feladat is egész embert kíván, és a fővárosi képviselőség is. Főpolgármester úrnak sokkal nehezebb lesz a nyara, mint nekünk itt a kerületben, hogy megtalálja a jó kompromisszumokat, és kialakítsa a munkamegosztást a kerületi polgármesterekkel. Remélem, hogy a kerület és a főváros viszonyában nem lesz változás, és ahogy eddig, úgy a továbbiakban is számíthatunk a főpolgármester és a közgyűlés támogatására. A jó kapcsolat nem attól függött eddig sem, hogy én képviselő vagyok-e, és havonta egyszer ott vagyok-e a közgyűlés ülésén. A Főpolgármesteri Hivatal szervezeti egységeivel jó a kapcsolat, és ez szerintem ezután sem fog változni. A szakmák képviselői tudják a dolgukat, mind a mi hivatalunkban, mind a fővárosban. Tudjuk, mit szeretnénk elérni közösen a fővárossal, és bízom benne, hogy ez a politikai oldalon is megmarad a döntéshozókkal.

Mit gondol, a jövőben a kormány tovább próbálja ellehetetleníteni az önkormányzatok munkáját?
Megint csak magamat tudom idézni: ha a kormány nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, akkor nem a polgármesterrel szúr ki, hanem a kerületében, a településén élőkkel. Nálunk közel 73 ezer állampolgárral. Mi mindent megteszünk azért, hogy az itt élők a lehető legjobb ellátást kapják a bölcsődéinkben, az óvodáinkban, a szociális ellátás terén, a közétkeztetésben, az egészségügyben vagy éppen a parkgondozás, a zöldfelületek karbantartásánál, és sorolhatnám tovább a feladatokat. Remélem, hogy nem vesz el már több feladatot a kormány az önkormányzatoktól. Azt láttuk eddig is, hogy az állami kézbe adott területek, intézmények milyen sorsra jutottak. Az oktatás helyzetét talán nem kell nagyon magyarázni, hogy mennyire nem jó helyen van az állam kezében, vagy éppen a kórházak államosítása sem sikertörténet. Azt is remélem, hogy a mindig felröppenő hírek a kerületi szakrendelők államosításáról előbb-utóbb elcsendesülnek, és maradnak önkormányzati fenntartásban. Sokat költ önkormányzatunk eszközbeszerzésre, amely a kerületi betegek gyógyulását segíti elő. Itt említem a ciklus elején beszerzett CT-gépet vagy a június elején átadott mammográfiai készüléket.

A DK fél éve még az ellenzék zászlóshajója volt. Magyar Péter megjelenésével összekuszálta a pártok erősorrendjét. Mit gondol, meddig tart Magyar és pártja lendülete? Miért tudott vajon olyan sokakat maga mellé állítani, hogy komoly pozíciókat szereztek az Európai Unióban, és a fővárosi önkormányzatban is?
A választók így döntöttek. Nem szeretném minősíteni, és nem is nekem kell ezt értékelnem. Ez az elemzők dolga. A DK amióta létezik, mindig ugyanazt a politikát képviselte. Következetesen. Az Orbán-rendszer ellen küzdött és küzd ma is. Magyar Péter eddig sok dolgot mondott, aztán másképp cselekedett, hogy csak az EP-mandátumát említsem. A pártjáról sokat nem tudunk, talán majd elkezdi építeni, de ez legyen az ő dolga. Meg kell alakulnia a Fővárosi Közgyűlésnek is, ott sem tudjuk, hogy kik lesznek a képviselői, és milyen politikát fognak folytatni. Szerintem az idei év erről szól majd, hogy meddig tart a lendület.

Néhány személycsere lesz az októbertől felálló területi testületben, de zömmel a régi arcokat lehet majd látni. Mennyiben fog változni az önkormányzat munkája, vannak-e új célkitűzések a kerületi politizálásban?
Az első kérdésnél már utaltam rá, hogy lesznek új arcok. A kerületvezetésben is, de erről majd akkor beszéljünk, ha az új testület alakulóülésénél tartunk. A régi és az új képviselők is arra törekszenek, hogy minél közelebb legyenek a választóikhoz, hogy minél többet találkozzanak velük. Beszélgessenek a problémáikról, az örömeikről, mondják el, hogy mit, hogyan képzelnek. Ezt a munkát elkezdtük már ebben a ciklusban, a kampányban még intenzívebb lett ez a kapcsolat, és remélem, nem áll le a lendület. Lehet, hogy szentimentálisan hangzik, de én nagyon szeretném, hogy az utóbbi időben elhatalmasodott személyeskedés visszaszoruljon. Hogy a közösségi média felületein is normálisan, emberi hangon tudjunk beszélni egymással. Hogy együtt dolgozzunk a kerületért a kerületben élőkért. A saját oldalunkon politizáló képviselők ugyanúgy, mint a kerületi ellenzéki képviselők. Sok mindenben nem értünk egyet a testületbe listán bejutott képviselőkkel, vannak politikai vitáink, de abban egyet kell tudnunk érteni, hogy ugyanazért a kerületért, ugyanazokért az emberekért dolgozunk itt Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán.

Fekete Sándor

Comments are closed.