Senki sincs egyedül

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezésére szeptember 21-ét az Alzheimer kór világnapjává nyilvánították, 2012-től pedig a kampányt egész szeptemberre kiterjesztették. Szeptemberben tehát megszokott, hogy a települések a demencia jegyében figyelemfelhívó rendezvényeket szerveznek. Így volt ez a kerületünkben is, ahol a Göncz Árpád Szociális Intézmény Időseket és Demenciával Élőket Segítő Szolgálata a Levendula 60+ programsorozat keretein belül szeptember 29-re „Nem vagy egyedül” címmel egy figyelemfelhívó sétával egybekötött szakmai napot szervezett.

A program négy részből állt: egy figyelemfelhívó sétából a Kontyfa utca 3. szám alatti nappali ellátótól egészen az újpalotai Fő térig, egy örömtáncból a szökőkút mellett, egy filmvetítésből és egy kerekasztal beszélgetésből – tudtuk meg Katonáné Jordáki Ildikótól, a területi gondozás vezetőjétől.

Körülbelül harminc fő indult tehát a nappali ellátótól, hogy a lakótelep, a Vásárcsarnok és a Fő tér közönségének a figyelmét felhívja a demenciára. A csoport a Fő téren újabb résztvevőkkel bővült.

Az Alzheimer-kórt Magyarországon körülbelül negyedmillió embernél diagnosztizálták, a nem diagnosztizált esetek száma azonban ennek a többszöröse lehet – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester, aki többedmagával a Fő téren fogadta a Kontyfa utcából érkezőket -, a hozzátartozókkal együtt pedig több millió az érintettek száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy 2050-re megháromszorozódhat az Alzheimer-betegek száma. Az adatokból világosan látszik, hogy hazánkban is mind több család életét és mindennapjait változtatja meg gyökeresen a demencia különböző típusával élő hozzátartozó gondozása, ápolása és az ezzel járó lelki, fizikai és anyagi terhek.

Egy ilyen család életének pillanatait mutatja be az a film is, melyet néhány éve Báthory Orsolya készített a Kontyfa utca 3. szám alatti nappali ellátóban. Az édesanyja révén személyesen is érintett rendező „Napközi” című rövidfilmjét a Fő téren bemutatott örömtáncot követően az Újpalotai Szabadidő Központban vetítették le. A film egyébként már a Youtube-on is megtalálható. A rendezvény végén pedig négy szakember vezetésével még egy kötetlen szakmai beszélgetés is zajlott.

A XV. kerületi Önkormányzat még 2017-ben döntött a demenciával küzdők nappali ellátásáról. A Kontyfa utca 3. szám alatt erre a célra kialakított intézménybe elsősorban az enyhe és enyhén középsúlyos betegeket várták volna, ehelyett azonban a már súlyos demenciával küzdőknek kellett segítséget nyújtaniuk. Pedig a demencia is olyan, mint a többi gyógyíthatatlan betegség, kezdeti stádiumában sokkal jobb eredményeket lehet elérni. Ezért az intézmény továbbra is várja azon kerületi családok jelentkezését, melyekben demenciával élő hozzátartozó van, és akik számára a Kontyfa utca 3. szám alatt szakemberek vezetésével szakszerű nappali ellátást biztosítanak.

 

Fotó: Csokonai15

Comments are closed.