Átlagos olvasási idő: 2 perc

Tóth Veronika alpolgármester: igyekszünk kompenzálni az inflációt

Sokaknak egyre nehezebbé vált az élete. A lakosság közel egyharmada nyugdíjas, a többségük – akárcsak a nagycsaládosok meg a lakosság több társadalmi csoportja – egyre nehezebben él meg a jövedelméből. A szociálissegély-kérelmeket, a lakásbérleti szerződések meghosszabbítását, mielőtt a Népjóléti Bizottság elé kerül, én írom alá, ezekből azt látom, sok a nagyon alacsony jövedelmű, súlyos megélhetési gondokkal küszködő ember. Valahogy a kormányzat elfeledkezett, vagy teljesen lemondott róluk. Ezért a segítségnyújtás, a róluk való gondoskodás kiemelt feladata, sőt kötelessége az önkormányzatnak.

Az önkormányzati pénzforrások szűkítése, a válság miatt kellett-e elvonni a támogatásra szánt forrásokból?

Semmiképpen sem! Képviselő-testületünk 2023-ban már többször hozott olyan döntést, amellyel az inflációhoz igyekeztünk igazítani, azaz megemeltük az adható segélyek, támogatások mértékét. Ha nem is teljes mértékben, de próbáljuk kompenzálni az inflációt, biztosítani az értékállóságot.

A szociális területen melyek most a legfájóbb sebek?

Nagyon sok ilyen seb van, a kisnyugdíjasok, a jövedelmükből nehezen megélő nagycsaládosok, a munkájukat elvesztők, a halmozottan hátrányos helyzetűek. Sokan tologatják, vagy sakkoznak a számlákkal, és nem ritka, hogy már a jócskán felhalmozott adósság után fordulnak csak segítségért az önkormányzathoz. Mi idős- és családbarát, befogadó önkormányzat vagyunk, ezért támogatjuk az elesett rétegeket.   Tapasztalatom szerint nagyon sok család és fiatal él albérletben, vagy több generáció együtt, így a lakhatás kérdése is nagy probléma. A kerületben jelenleg kevés a megpályázható önkormányzati, illetve szociális bérlakás, amire nagy igény lenne. A kormány sajnálatos módon nem támogatja a bérlakásépítést, így az önkormányzat csak a megüresedő lakásokat tudja megpályáztatni.

Az anyagi támogatás mellett van-e mód a rászorulók mentális megsegítésére is?

A nyugdíjasok egy része nagy örömmel vesz részt a nyugdíjasklubok programjain, az önkormányzat támogatja ezeket, elég sok rendezvényt csinálunk az idősebbeknek, karácsonykor egy előadás keretében több ezer forint értékű vitamincsomaggal ajándékoztuk meg őket a Csokonai Rendezvényházban. De sok rászorulónak házhoz szállítottunk hasonlóélelmiszercsomagokat. A tavalyi év utolsó ülésén döntöttünk arról, hogy a jövőben húsvét vagy karácsony előtt 8000 forint értékű, a XV. kerületi piacokon beváltható vásárlási utalványt kapnak a nyugdíjasok. Emellett határozat született arról, hogy a beteg hozzátartozóikat ápolók, illetve a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező idősek kérelem alapján egy éven át havi 20 000 forint Palota kiegészítő támogatásban részesülnek.

Az egészségügy is válságos éveket tud maga mögött, s bár a kerületben is sok területen orvos- nővér hiány van, az önkormányzatnak voltak sikeres beruházásai is.

A kormány képtelen kezelni az orvos- és szakápoló hiányban szenvedő egészségügyi káoszt. A felesleges presztízsberuházásokra kiadott horribilis százmilliárdok helyett inkább azt az egészségügy rendbetételére fordítaná. A kerületben is az egészségügyre fordítható költségvetés igen nagy bajban van, voltak olyan fejlesztések, amelyekről idén le kellett mondanunk. 2022-ben beszereztünk egy CT-gépet, illetve a legfontosabb diagnosztikai eszközöket is sikerült megvásárolnunk. Korábban már felújíttattuk a Rákos úti rendelőintézetet, az idei örömteli fejlemény, hogy a csúszások ellenére – a közbeszerzési pályázaton elnyert felújítást végül az önkormányzatnak kellett befejeznie – végre átadásra került a Hősök úti rendelőintézet mindkét épülete, amelyben fogászati centrum és modern háziorvosi ellátás működik már, s ugyancsak önerőből befejeztük a Micimackó Óvoda felújítását.

Én személy szerint büszke vagyok azokra az eredményekre, fejlesztésekre, amelyeket meg tudtunk valósítani, és azokra a támogatásokra is, amelyeket a kerületben élők számára tudunk biztosítani, mert nekünk legfontosabb az ember, és az emberi értékek megőrzése.

Comments are closed.