Romantika Mr. Darcyval

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Ha könyvet keresünk a nyaralásra vagy akár csak egy strandolós hétvégére, Shannon Hale Austenland, Vakáció Mr. Darcyval című regénye jó választás lesz.


A 33 éves főhősnő Jane Hayes, New Yorkban lakik és dolgozik, átlagos szinglinek tekinthető. Van egy titka: szabadidejét Jane Austin Büszkeség és balítélet című filmjének bámulásával tölti (a világ bármelyik táján a nők nagy része ilyenkor felsóhajt: igen, ahol Colin Firth alakítja Mr. Darcyt). A hétköznapok egyhangúságát a nagynénitől kapott különös örökség töri meg: Jane részt vehet egy háromhetes all inclusive nyaraláson az angliai Pembrook Park udvarházban.
Némi hezitálás után elfogadja az örökségét és elutazik. Az udvarházban különös játék zajlik: mintha visszarepültünk volna 1816-ba. A vendégek és a személyzet is a XIX. század elejének szokásai szerint él. Kötelezőek a korhű ruhák, szokások, modor, és az újkori világ technikai vívmányait is tiltják. Nincs mobiltelefon, se internet (a vendégek örömére azért angolvécé van éjjeli edény helyett). Jane hamar beilleszkedik a kétszáz évvel korábbi angliai mindennapokba és részt vesz a játékban, bár néha elbizonytalanodik a helyzet abszurditása miatt.
A történetet meg-megszakítja a Jane életében szereplő férfiak bemutatása. Az írónő kedves, néha csipkelődő stílusa ilyenkor mutatkozik meg leginkább. Bár nem minden alakul az előre megírt forgatókönyv szerint, érdemes végigolvasni a regényt, hogy kiderüljön, Jane végül megtalálja-e a számára megfelelő partnert.
Ajánlom Jane Austin-rajongóknak, de a férfi olvasók is sokat tanulhatnak belőle a női lélekről.
(Shannon Hale: Austenland Vakáció Mr. Darcyval)

Comments are closed.