Rendkívüli Palota támogatások

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Vásárlási utalvánnyal teszi könnyebbé 2024-től a Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán élő nyugdíjasok ünnepi készülődését az önkormányzat. A 8000 forint értékű utalványt a XV. kerületi piacokon lehet majd beváltani.

Cserdiné Németh Angéla polgármester javaslatára a Képviselő-testület december 14-én rendeletben mondta ki, hogy a jövőben húsvét vagy karácsony előtt 8000 forint értékű, a XV. kerületi piacokon beváltható vásárlási utalványt kapnak a nyugdíjasok. De a Levendula 60+ idősügyi programhoz kapcsolódó támogatásra évente egy alkalommal a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is számíthatnak.

A kerület vezetői számára fontos, hogy a nehéz körülmények között élőket segítse. Ezért döntött úgy a testület, hogy a jövő évtől a beteg hozzátartozóikat ápolók, illetve a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező, idősek Palota kiegészítő támogatásban részesülnek. A rendelet értelmében kérelem alapján egy éven át havi 20 000 forint Palota kiegészítő támogatást kaphatnak a rászorulók.

Azok, akik nagykorú, tartósan beteg hozzátartozójukat gondozzák, de az államtól semmilyen anyagi támogatást nem kapnak ehhez, Palota ápolási támogatásra számíthatnak. Ennek feltétele, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem ne legyen 57 ezer forintnál magasabb. Ők jelenleg havonta, a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott ápolási alapösszeg 80 százalékát kaphatják meg az önkormányzattól. Ezt jövőre 100 százalékára emelkedik. Megemelték a Palota rendkívüli támogatás összegét is, ezentúl rendkívüli helyzetekben már nem 100 ezer, hanem 150 ezer forintra számíthatnak a kerülettől a rászorulók.

Mostantól még nagyobb összeggel jutalmazza hűséges munkavállalóit a XV. kerület. Azok, akik már négy éve ugyan annál a költségvetési szervnél, egyebek mellett a bölcsődékben, az óvodákban vagy a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben szolgálnak, januártól havi 11 ezer forint Palota keresetkiegészítésre számíthatnak, azután ez évente 1500 forinttal emelkedik, egészen a tizedik esztendőig. A 11. évtől ez az összeg 5 esztendőnként 5000 forinttal emelkedik. Akik már 30 éve folyamatosan önkormányzati fenntartású intézményben dolgoznak, azok jövőre havi 40 000 forinttal többet kapnak. Az önkormányzati intézmények munkavállalói pedig ettől függetlenül számíthatnak a korábbi juttatásokra is.

Annak érdekében, hogy januártól mindezekre jusson pénz, illetve a kerület zavartalanul működjön, a testület rendeletet alkotott az átmeneti gazdálkodásról. Ez a 2024-s költségvetés hatályba lépéséig lesz érvényben. A törvény értelmében a jövő évi költségvetés tervezetét a polgármesternek február 15-ig kell benyújtania.

Négy fixen elhelyezhető trafiboxot, valamint egy sebességmérő kamerát vásárol az önkormányzat, hogy az autósokat még nagyobb fegyelemre kényszerítse. Az eszközök megvételére, valamint telepítésére 40 millió forintot biztosít az önkormányzat az idei költségvetésben az általános tartalék terhére. Arról, hogy a trafiboxokat hol helyezzék el, az önkormányzat munkatársai a kerületi rendőrkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), valamint a Budapest Közút Zrt. illetékeseivel egyeztettek. A Képviselő-testület csütörtöki ülésén megtudtuk, hogy a teljes folyamat a tervezéstől a telepítésig nyolc hónap. A sebességmérőt, illetve a trafiboxokat ugyan térítésmentesen a BRFK használatába adják, az eszközök azonban a kerület tulajdonában maradnak, így az üzemeltetés költsége az önkormányzatot terheli.

Döntött a testület: a 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között született gyermekeket 2024. április 22-e hétfő, illetve április 26-a péntek között lehet majd beíratni óvodába. Miután januárban megnyílik a Micimackó Tagóvoda és a Százholdas Pagony Bölcsőde felújított épülete, a gyermekek visszaköltözhetnek a Kontyfa utca 1. szám alatti ingatlanba.

Arról is határoztak a képviselők, hogy a XV. kerületben jövő nyáron két turnusban 4-4 hétre zárnak be a bölcsődék. Ám, hogy azokat a gyermekeket, akikkel nem tudnak otthon maradni a szülők, nagyszülők, legyen hová vinni, kijelölték az ügyeletes bölcsődéket. 2024. június 24-e és július 19-e között az Idevár, a Szivárvány, valamint a Csemete bölcsőde tart ügyeletet. Július 22-tól augusztus 16-ig a Mazsolapalota, a Gyöngyszem-, illetve a Százholdas Pagony Bölcsőde várja a kicsiket. A zárások időpontját egyebek mellett közzéteszik az önkormányzat és az intézmények honlapján, valamint az intézményvezetők kihirdetik minden bölcsődében, óvodában.

A fideszesek nem tiltakoznak a sarc ellen

Petícióban tiltakoznak a kerület önkormányzati képviselői a „jól gazdálkodó települések szándékos megsarcolása” ellen. Cserdiné Németh Angéla polgármester kezdeményezésére a testület azért fordul a pénzügyminiszterhez, hogy csökkentse a szolidaritási adó mértékét, erre ugyanis a költségvetésről szóló törvény lehetőséget biztosít. A petícióból kiderült, hogy 2017-től idén év végéig több mint 6 és fél milliárd forint megfizetésére kötelezték a XV. kerületet, jövőre pedig további 3,388 milliárd forint hozzájárulást várnak el tőlük. Bár a szolidaritás gondolatát támogatják, az összeget „egészségtelenül” magasnak érzik. A polgármester arra kérte a testület tagjait, hogy támogassák a kezdeményezést, sőt, a két frakcióvezető külön is írja alá, a Fidesz helyi képviselői azonban ezt megtagadták.

Igyekeznek segíteni

Bár a Fidesz igyekszik ellehetetleníteni az ellenzéki vezetésű településeket, a XV. kerületben – ahogy 2019 óta – idén is az itt élők érdekében dolgozott az önkormányzat, és ez a jövő évben is így lesz. Erről a testületi ülést követő sajtótájékoztatón beszélt Tóth Imre alpolgármester. A Mindenki a Tizenötödikért frakcióvezetője hozzátette: a költségvetésben megfogalmazott célokat sikerült teljesíteni. Reméli, hogy ennek a következő önkormányzati választáson meg is lesz az eredménye. Tóth Vera alpolgármester hosszan sorolta, mivel hogyan igyekezett az önkormányzat az infláció hatását csökkenteni. Egyebek mellett megemelték a támogatási jövedelemhatárokat, hogy minél több embernek segíthessenek.

                                                                                                                                                                              

 

Kezdeményezés Budapest Főváros XV. Kerülete szolidaritási hozzájárulása mértékének csökkentésére

A 2017. évi költségvetési törvény új elemmel egészítette ki az önkormányzatok finanszírozási rendszerét: bevezette a szolidaritási hozzájárulást. Ennek értelmében a központi költségvetés a XV. kerületet 2023-ig 6 509 607 451 forint megfizetésére kötelezte, jövőre pedig további 3,388 milliárd forint hozzájárulást várnak el tőlünk.

A szerényebb adóerő-képességgel rendelkező településekkel való szolidaritás gondolata támogatandó, azonban a jól gazdálkodó települések szándékos megsarcolása egészségtelenül hat a települések lakóira, amelyet elfogadhatatlannak tartunk. Mivel a költségvetésről szóló törvény lehetőséget biztosít az államháztartásért felelős miniszter számára a szolidaritási hozzájárulás mértékének csökkentésére, ezért felkérem a XV. Kerületi Önkormányzat képviselőit, hogy támogassák aláírásukkal a címben szereplő célkitűzés elérését. Ezen felül a Képviselő-testület két frakciójának vezetőjét külön megkérem, hogy aláírásukkal fejezzék ki jelen indítvány támogatását az említett cél elérésében. A kezdeményezést a képviselők aláírásával eljuttatjuk a pénzügyiminiszterhez – fogalmazott Cserdiné Németh Angéla a testületi ülésen.

 

 

 

Comments are closed.