A reformáció hónapja

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul – írja az MTI.

Luther Márton

Luther Márton

A rendezvény idei mottója: Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk. A központi rendezvények megnyitó ünnepségét október 1-jén a Kálvin téri református templomban tartották, ahol Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, a MEÖT alelnöke hirdette az igét, és köszöntőt mondott Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke.
A liturgiában részt vett a református, az evangélikus, a baptista, a metodista és a pünkösdi egyház egy-egy főpásztora. Reformációi istentiszteletet tartanak továbbá október 26-án a Magyarországi Metodista Egyház központjában, ahol igét hirdet Papp János baptista egyházelnök.
A hagyományos reformációi megemlékezést október 31-én idén is megrendezik a Reformációi Emlékparkban a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán, ahol ünnepi beszédet Ungvári Csaba, a Pünkösdi Teológiai Főiskola rektorhelyettese, imádságot pedig Steinbach József mond.
A reformáció emléknapján, október 31-én arra emlékeznek, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes (képünkön) 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin jános genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.
Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A szervezetnek 11 tagegyháza van, több pedig – köztük a Magyar Katolikus Egyház – együttműködő státuszban vesz részt a munkájában.

Comments are closed.