Rákospalota a kerítésen

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Rendhagyó kiállítással emlékezett az önkormányzat, a Csokonai Nonprofit Kft., és azon belül a XV. kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény Rákospalota várossá nyilvánításának századik évfordulójáról. A kerületi helytörténészek jóvoltából ugyanis a száz évvel ezelőtti mezőváros életképeiből, portréiből és visszaemlékezéseiből nyitottak egy kiállítást a Polgármesteri Hivatal parkolójában.

„Nem mindennap látható ilyen kerítéskiállítás a kerületben” – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester a március 29-i megnyitón.

„Ezeken a régi és még régebbi fényképfelvételeken az örökkévalóság számára megőrzött, s mozdulatlanságukban is beszédes sorsok tárulnak elénk. Szívet melengető és megható, izgalmas és kalandos érzés végig sétálni a gyűjtemény tablói előtt. A kiállított fotókon ismeretlen arcokat és emberi sorsokat láthatunk: a múlt szemtanúiként vallanak arról, milyen volt, milyen lehetett egykor itt élni.”

Beke Károly, a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a kerület életében több szempontból is különleges az idei esztendő. Egyrészt Budapest idén ünnepeli nagyvárossá alakulásának 150. évfordulóját. Pestet, Budát és Óbudát ráadásul pont azon a napon, november 17-én egyesítették, amikor is 1773-ban, tehát 250 évvel ezelőtt megszületett a helyi kulturális intézmények névadója, Csokonai Vitéz Mihály. És ugyancsak idén ünnepeli a XV. kerület legrégebbi városrészének, Rákospalotának önálló várossá nyilvánítását. „A XV. kerület sokszínű városképének kialakításában kiemelkedő szerepet kapott Rákospalota – mondta a kiállítás főkurátora, Kis Emőke Hajnalka gyűjteményvezető -, hiszen a mai napig megtalálhatóak a hosszanti elrendezésű tájházak, a szecesszió-, a neoromantika- és nem utolsó sorban a panelépítészet remekei is.”

Az 53 tablóból álló kiállítás két részből áll. Egyrészt korhű fotókból, melyek eredetileg fekete-fehérek voltak, és melyeket Tóth András, a Csokonai grafikusa színekkel modernizál, valamint Boros Marietta néprajzkutató 1951-es palotai gyűjtéséből, mely az akkor élt emberek gondolatait tartalmazta. Kis Emőke Hajnalka elmondta, a rendhagyó kiállítás ötletét az adta, hogy a Helytörténeti Gyűjtemény egyik szekrényének aljából váratlanul egy fantasztikus, közel 150 képet felölelő fotógyűjtemény került elő Rákospalotáról. „Nekem jutott a tisztes feladat, hogy a képanyagot és a szövegeket feldolgozzam. Én azt kívánom, hogy álljunk meg egy-egy kép előtt, szólítsuk meg egymást, beszélgessünk a múltról, az emlékeinkről, a hagyományainkról, hiszen mindannyiunk egyedisége adja a közösség sokszínűségét.”

Az idei évben nemcsak ez az egy kiállítás emlékezik majd meg az egyébként hétszáz éves Rákospalota centenáriumáról. Az idén 80 esztendős Szent István Bélyeggyűjtő Kör és a Csokonai Nonprofit Kft. jóvoltából egy Rákospalota 100 bélyeget is kiadnak, illetve a Kis Emőke Hajnalka által említett kép- és szöveganyagból egy kiadvány is készülni fog. Szeptember 16-án pedig majd egy nagy centenáriumi ünnepséget is szerveznek Rákospalota legnagyobb terén, a Karácsony Benő parkban.

FOTÓ: Csokonai15

Comments are closed.