Rajongásból szenvedély

Rajongás címmel filmet és színdarabot készítenek a SANSZ Ifjúsági Közösségi Térben. Az ötlet Zay Éva drámapedagógustól származik, aki ezen a nyáron csatlakozott a közösségi tér csapatához, és aki első lépésként SANSZ Színházi Nevelési Műhely néven csoportot alakított.

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A csoport tagjai még nem a kerületi diákok közül kerültek ki, hanem a régi tanítványaimat sikerült mozgósítanom, de a cél, hogy minél több kerületi fiatalnak tudjuk felkelteni az érdeklődését – mondta Zay Éva.
Ennek egyik eszköze a már említett film lehet, mely egy problémás kamaszlány útkereséséről szól. Az alkotásnak kettős szerepe lesz, egyrészt szeretnének vita- és beszédtémát adni a kerületi fiataloknak, másrészt a hasonló címmel rendezett darabjukat is reklámozni kívánják vele. Ebben nagy segítséget kapnak Pöll Józseftől, a SANSZ vezetőjétől is.
– A darab mondanivalója, hogy meddig lehet egészségesen rajongani valamiért, és mikortól válik mindent elnyomó őrült szenvedéllyé. A felvetés osztályfőnöki órákon is kiváló téma lehet, de szeretnénk erről szélesebb körben is beszélni – mondta Pöll József.
Ezért készül a színdarab, amely egy beavató színházi mű lesz. Azaz nemcsak a szórakoztatást, hanem a fiatalok nevelését is megcélozza. Az előadást a szereplők többször is meg fogják szakítani, és a látottakat, a következményeket a közönséggel is megbeszélik.  A bátrabb nézők akár a történetnek is részesei lehetnek.
A film valószínűleg jövő év elejére, a színdarab pedig várhatóan szeptember végére elkészül, az előbbit online teszik majd elérhetővé az iskolák számára, az utóbbit pedig októberben bemutatják a SANSZ megújult színpadán.

Comments are closed.