Pólus Futónap: ezren álltak rajthoz

November 13-án nem a legszebb arcát mutatta az ősz. A hideg, nyirkos időben az embernek nem az volt a legfőbb vágya, hogy a szabadban töltse a délelőttöt. Ennek ellenére a 24. Pólus Futónap – Palota Kupa szervezői bizakodóak voltak. Optimizmusuk alapját pedig az az egyszerű tény képezte, hogy futva, mozogva és jól felöltözve még ilyen rossz időben sem fázik az ember. Nekik lett igazuk, mert a kerület legrégebbi és legnagyobb sporteseménye előtt körülbelül ezren gyülekeztek a Pólus Center hátsó parkolójában. 

Voltunk már ennél többen – mondta Sátor László, a Budapesti Atlétikai Szövetség főtitkára, a verseny főszervezője a november 13-i rendezvény kezdetén –, de eddig mindig április elején évadnyitó jelleggel rendeztük ezt a futónapot, amikor általában már jobb idő szokott lenni. Tavasszal az egészségügyi helyzet azonban átírta az eseménynaptárt, ám, nem szerettünk volna úgy járni, mint 2020-ban, amikor nem volt lehetőségünk a rendezésre. Szóval úgy döntöttünk, idén rendhagyó módon nem a szezon nyitását, hanem a szezon zárását tartjuk itt a kerületben.

A 2019 áprilisát követően újból megrendezett Pólus Futónapon tehát közel ezer résztvevő melegített, hogy aztán a feszes menetrend szerint teljesítse a neki való távot. A legnagyobb részvétel a kerületi iskolák versenyszámát jellemezte. Ez egyébként természetes volt, hisz a szervezőknek (Budapesti Atlétikai Szövetség) és támogatóknak (kerületi önkormányzat, Pólus Center) egyik legfőbb célja minden esztendőben a kerületi oktatási intézmények mozgósítása. Ennek érdekében idén is komoly jutalmat tűztek ki: az első helyezett (legtöbb embert megmozgató) iskola ugyanis 150 ezer forintos sportszervásárlási utalványt kapott. Az elismerést pedig a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Hartyán Általános Iskola érdemelte ki, mely intézmény több mint 400 résztvevővel képviseltette magát a versenyen. A díjat a futónap fővédnöke, Cserdiné Németh Angéla polgármester és a sportért felelős alpolgármester, Tóth Imre adták át a kék iskola különítményének.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A látványos tömegrendezvényt követően egymást követték a különböző versenyszámok. A szervezők 9 éves kortól minden korosztály számára rendeztek futamokat, az amatőrtől az igazolt versenyzőig, hogy ki-ki felkészültsége, aktuális állapota szerint mérhesse össze erejét, küzdjön csapatáért, s győzze le elsősorban önmagát, és legyen Budapest Bajnoka. A résztvevők 2000 és 8000 méter között meghirdetett mezei versenytávból választhattak. A legtöbb versenyszámban az Ikarus BSE atlétái végeztek az élen. Ez sem meglepetés, mert a szomszédos kerületben működő utánpótlás-nevelő egyesületben mindig komolyan veszik a Pólus Futónapon való részvételt. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvény programját idén is a Pólus Kutyakiképző Iskola izgalmas munkakutya bemutatója és a kutyás futás zárta. A szervezők szerint a verseny elérte a célját, mert sok embert sikerült megmozgatnia, illetve egy délelőtt erejéig a XV. kerületre irányította a hazai sportélet figyelmét is.

Comments are closed.