Otthoni komposztálás

A szakemberek szerint a környezettudatosság terén a szelektív hulladékgyűjtés csak az első lépés, ezt a szerves hulladék újrahasznosítása követi. A házi komposztálás támogatására a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. sorra köti a megállapodásokat a kerületi önkormányzatokkal, akik felmérik a lakossági igényeket, összegyűjtik a jelentkezőket, oktatást szerveznek a kerti komposztálás tudnivalóiról, valamint gondoskodnak a program felügyeletéről. Az FKF beszerzi és díjmentesen használatba adja a komposztálóeszközöket, és cserébe csupán a komposztálási program tapasztalatainak megosztását kéri a jelentkezőktől.

Komposztálás/Forrás: Palota 15 Kft.

Komposztálás/Forrás: Palota 15 Kft.

– Ezzel, az unió előírásainak megfelelően, a kommunális hulladék komposztálható szervesanyag-tartalmát kívánjuk csökkenteni – mondta Csébi Tamás, a BVK Holding kommunikációs és pr-munkatársa.
A XV. kerületi Polgármesteri Hivatal az FKF Zrt. által felajánlott 38 darab 380 literes és 192 darab 600 literes komposztálóedényhez, továbbá a 9 darab 900 literes lombkomposztáló hálóhoz keres kerületi lakosokat, akik vállalják, hogy a komposztálható hulladékot a jövőben ezekkel az eszközökkel hasznosítanák.
– A jelentkezéseket követően társaságunk díjmentes tulajdonba adási szerződést köt az önkormányzattal, amely tartalmazza az edények felhasználási helyét, azaz a programban részt vevő lakosok nevét és címét – mondta Csébi Tamás.
A XV. kerület már tavaly is részt vett a házi komposztálás támogatása elnevezésű programban, amelynek keretében 90 darab 600 literes edényt és 32 darab 900 literes lombkomposztáló hálót osztottak szét a kerület lakosai között.
Riersch Tamás

A XV. kerületi önkormányzat a Palota-15 Nonprofit Kft.-t bízta meg a komposztálási program népszerűsítésével és a jelentkezők összegyűjtésével. Az érdeklődő lakók a komposztalas@palota-15.hu e-mailen vagy a 06 20 515 2949-es telefonszámon jelentkezhetnek augusztus 20-áig. A komposztáló edények átadása október elején válik esedékessé.
Juhász Mártontól, a Palota-15 Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a komposztálóedények használatáról két előadást tartanak az edények átadásakor. Ennek helyéről és időpontjáról a jelentkezőket kiértesítik. Az ügyvezető igazgató azt is elmondta, hogy, aki semmilyen módon nem tudja megoldani a komposztáló hazavitelét, annak a kft. segít a kiszállításban.
A Palota-15 Nonprofit Kft. három kerületi rendezvényen is tart majd általános tájékoztatót a komposztálásról:
augusztus 19–20. a Karácsony Benő parkban, Rákospalotán
szeptember 13–14. a Magyar Dal Napján, Újpalotán
szeptember 19–21. a Pestújhelyi tér felavatásán, Pestújhelyen

Comments are closed.