Őrizetben a Miniszterelnökség főosztályvezetője

Korrupció miatt vették őrizetbe a korrupció miatt visszatartott uniós pénzek ügyeinek kezeléséért felelős vezetőt – tudta meg a 24.hu. A portál szerint akár 15 év börtönt is kaphat.

A Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságán, azon belül pedig azon a helyettes államtitkárságon dolgozott a főosztályvezető, amely az Uniós Helyreállítási Alap végrehajtását is felügyelte. Az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy kenőpénzért cserébe azt vállalta, hogy az elutasított uniós pályázatok felülvizsgálata kedvezően alakul a támogatást kérők számára.

A 24.hu megjegyzi, hogy bár azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, hogy az egyik munkatársuk összeköthető a több tárcát érintő hivatali vesztegetési üggyel, de Gulyás Gergely osztályvezetőről és kisebb csalásokról beszélt.

Az Uniós Helyreállítási Alap forrásainak egy részét alapvetően éppen a korrupcióra hivatkozva tartja vissza az Európai Unió, vagyis – ahogy a portál is írta – a legrosszabbkor jött a mostani letartóztatás a kormánynak. Hiszen Brüsszelben pont most várják az a kormány válaszát az uniós kifogásokra.

Az ügyészségi indítvány szerint a Miniszterelnökség főosztályvezetője egy alkalommal még azt is elintézte, hogy az egyik pályázó cég az általa elnyert, félmilliárd forintnál is nagyobb támogatási összeget teljes egészében lehívhassa előlegként, noha korábban elutasították ezt a kérelmét. A tisztviselő a Pénzügyminisztérium be nem avatott főosztályvezetőjét is felhívta, hogy közbenjárjon az ügyben, és a nyomozók szerint valótlanul arra hivatkozott, hogy a kifizetés Leveleki Zsolt helyettes államtitkár kérése – írta a 24.hu.

A Miniszterelnökség főosztályvezetője ellen háromrendbeli, vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása a gyanú, amiért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha elítélik. A 24.hu információja szerint a gyanúsítás alapját egyebek mellett több ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv képezi ez esetben is. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, akár 15 év börtönt is kaphat.

Comments are closed.