Orgonaavató a baptistáknál

Orgonaavató ünnepségre hívja és várja az érdeklődőket a Rákospalotai Baptista Gyülekezet november 15-én, szombaton délután 5 órára. Ezen a jeles napon koncerttel avatják fel a gyülekezet új orgonáját a Kinizsi utca 86. szám alatti imaházban.

Baptista imaház/Fotó: XV Média, Vargosz

Baptista imaház/Fotó: XV Média, Vargosz

– Az orgona egy 3 manuálos, pedálos, 48 regiszteres Cavaillé-Coll stílusú, Vox Organi virtuális orgona, MDA Metz Cavaillé-Coll hangmintával. A konzol minden részlete a Cavaillé-Coll stílusát követi. A hangszer tervezője és kivitelezője a Phoenix Organs (Europe) Kft. Az új hangszer két sípos orgona digitális hangkészletével rendelkezik, amelyből az egyik a franciaországi Caen-ban található XIX. századi Cavaille-Coll-Caen (romantikus), a másik a Schnitger (barokk) orgona hangkészlete lesz. Az orgona hangzása még a szak­avatott fülű hallgatókat is zavarba ejtheti, nehéz lesz eldönteni, hogy digitális vagy sípos orgonát hallgat – árult el részleteket a különleges hangszerről Nagy Sándor lelkipásztor.

Nagy Sándor lelkipásztor/Fotó: XV Média, Vargosz

Nagy Sándor lelkipásztor/Fotó: XV Média, Vargosz

Hasonló tudású sípos orgona ára meghaladja a 100 millió forintot, ám ez a hangszer ennél jóval kevesebbe, 7,8 millió forintba került, melyhez ötmillió forinttal járult hozzá az önkormányzat.
A gyülekezet évente 2-3 alkalommal rendez komolyzenei koncerteket, melyeken a kerület lakosai közül sokan részt vesznek. Az új orgona olyan koncertek megrendezését is lehetővé teszi majd, melyek Budapesten is ritkaságszámba mennek.
– Célunk a kerületben élők érdeklődésének felkeltése a komolyzene és a művészet iránt. Az orgonával a kerület szakrális vagyona is gyarapodik – mondta Nagy Sándor.
Hozzátette, a gyülekezet jövőbeni tervei közt szerepel a hangosítás és hangtechnika, illetve a képi megjelenítés (projektor) modernizálása, minőségi fejlesztése.

Comments are closed.