Olyan időket élünk, amikor a szakemberek sincsenek jól

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

„Előzd meg!” címmel ifjúsági prevenciós konferenciát tartott a kerületi Kábítószeregyeztető Fórum (KEF) a Pólus Moziban október 13-án. Az eseményre olyan szakemberek – pedagógusok, pszichológusok, szociális területen dolgozók kaptak meghívást, akik közvetlen kapcsolatban vannak a gyerekekkel és a fiatalokkal.

„Ma olyan időket élünk, amikor a szakemberek sincsenek jól, márpedig a szakemberek nélkül a gyerekeink sem érezhetik jól magukat”

– mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester köszöntőjében.

A kerületi KEF két évvel alakulását követően 2018-ban szervezte első nagyobb konferenciáját. Akkor a szervezők úgy gondolták, hagyományt teremtenek ebből a szakmai találkozóból. Ám, a COVID nemcsak terveiket, hanem a feldolgozandó problémákat is megváltoztatta. „A kiégés, a burnout sajnos mindenkit fenyeget” – mondta Vajda Zsolt szociális munkás, tréner és szupervizor, a konferencia egyik fő előadója.

„A gyerekeket a COVID utáni visszatérésben hátráltatja, a velük foglalkozó szakembereket pedig a mindennapi munkájukban érinti.”

Az október 13-i konferencia két részből állt: délelőtt előadásokat hallgathattak a résztvevők, Kormos Adrienn ifjúsági referens, a XV. kerületi KEF koordinátora bemutatta a fórum működését, Tormássy Viktória, az ESZI Család- és Gyermekjóléti Központ csoportvezetője az óvodai és iskolai szociális segítők szerepéről és fontosságáról tartott előadást, Peer Krisztina gyerekpszichológus és meseterapeuta a mese fontosságáról és a játék szerepéről, míg Polus Enikő mentálhigiéniás szakértő a pályagondozás és az önismeret fontosságáról beszélt a szakembereknek. Szó volt még továbbá a rendőrség drogprevencióban betöltött szerepéről, az iskolai radikalizmus kialakulásáról, és a már említett kiégés folyamatáról is.

A délutáni programban pedig három fontos témát, a mese- és játékterápiát, az iskolai bántalmazást és a kiégést kiscsoportos formában szekcióüléseken jártak körbe a szakemberek. „Bár mindenkire nagyon nehéz jövő év vár, amennyiben lehetőségünk lesz rá folytatni fogjuk ezeket a szakmai megbeszéléseket” – ígérte a rendezvényt támogató kerületi önkormányzat nevében a polgármester.

KÉPEK: Nagy Botond

Comments are closed.