Olcsó nyári programok

A jó idő beköszöntével az aktív idősek is szívesen útra kelnek, előtte azonban nem árt érdeklődni, hogyan spórolhatnak meg egy kis költséget.

Közlekedés/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Közlekedés/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A Havi Budapest-bérlet (ára 3330 forint) nyugdíjasoknak tetszőleges kezdőnappal váltható. Érvényes a jelölt kezdőnapon 0 órától (de legkorábban a vásárlás időpontjától) a következő hónap kezdőnappal megegyező napon hajnali 2 óráig Budapest közigazgatási határán belül az 1-299, 900-999 számozású járatokon, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon, a MÁV-START meghatározott vonatain, a VOLÁN társaságok kijelölt elővárosi járatain és munkanapokon a D11, D12, D13 vonalakon. A bérletszelvény csak érvényes nyugdíjas bérletigazolvánnyal együtt használható.
Magyarországon a 65 év feletti utasok bármely belföldi járaton, korlátlan számban, díjmentesen utazhatnak. A vasútnál kivételt az IC-k és a gyorsvonatok jelentenek, amelyeken pótjegyet kell váltani. A 65. életévüket még be nem töltött nyugdíjasok pedig az úgynevezett Nyugdíjas Utazási Szelvénnyel vehetnek igénybe különböző kedvezményeket. A pecsételős szelvényt a nyugdíjbiztosítójuktól kaphatják meg, és ezt minden utazás előtt érvényesíteniük kell. A hazai jogszabály előírása szerint a belföldi kedvezmények azonban nemzetközi utazáshoz nem használhatók fel.
A MÁV-START és minden más vasúttársaság a saját vasúti kedvezményeiről és néhány kiemelt úti célra vonatkozó ajánlatokról tud felvilágosítást adni. Európai vagy nyugat-európai körutazáshoz, az InterRail bérletet ajánlják, ez a bérlettípus Európa 30 országában érvényes, használatával korlátlanul utazhatnak az utasok egyes országok államvasúti hálózatán. Az InterRail bérlet ára a napok számától és a szezontól függően időseknek másodosztályon 215-602 euró között van.
Azonban nem csak az utazási kedvezményekről érdemes tájékozódni egy-egy kirándulás alkalmával, hiszen számos szálloda kínál az idősebb korosztály számára olcsóbb szolgáltatásokat.
A nyár beköszöntével a strandok is kinyitottak, a nyugdíjasoknak idén először lehetőségük volt ingyenes fürdőbelépőket igényelni, aki lemaradt, ne búsuljon, hiszen valamennyi hazai fürdő kedvezményes jegyeket ad az idősebb látogatóinak. Ugyanez érvényes a múzeumokra és színházak kínálatára is, főként a nyugdíjas bérletkonstrukciókat érdemes végigböngészni. Egyre azonban figyeljenek, a csomagolásnál a nyugdíjaskártya ki ne maradjon!

Comments are closed.