Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Októberben kezdik a hetedik osztályos lányok HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltását – jelentette be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Oltás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Oltás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának főorvosa elmondta: a HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltő lányoknak térítésmentesen biztosítják. A vakcinát az iskola-egészségügynek kötelessége felajánlani, de a szülők és a gyerekek döntenek arról, hogy igénybe veszik-e. A szükséges – szigorú kritériumoknak megfelelő – oltóanyag már megvan, szeptemberben kezdik kiszállítani az iskolákba. Az első dózist októberben, a másodikat jövő áprilisban kaphatják meg a lányok.
Az iskola-egészségügyi szolgálat már június végén kapott tájékoztatást az oltásról, augusztus végén a védőnők és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segítségével gyűjtik majd össze a lehetséges oltandókat, köztük a magántanulókat, valamint az egyházi vagy alapítványi iskolák diákjait is. Ezzel egyidejűleg  a szülőknek, gondviselőknek levélben küldenek tájékoztatást, mellékelve a kitöltendő nyilatkozatot.
Térítésmentesen csak a hetedik osztályos, 12. évüket betöltött lányok kaphatják meg az oltást, de a vakcina a gyógyszertárban is megvásárolható lesz. A szakemberek szerint a leghatásosabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt kapják meg a lányok az oltást, ugyanakkor bármilyen életkorban be lehet adatni.
A HPV-nek több mint száz típusa ismert. Az önkéntesen és térítésmentesen igénybe vehető vakcina elsősorban azon két HPV-típus ellen véd, amely a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozzák.

Comments are closed.