Nyúlon innen, őzön túl

Kocsi Olga fiatal képzőművész, aki ezer szállal kötődik kerületünkhöz. Munkáiban időről időre megjelenik egy-egy kerületi helyszín, és ennek mindig jelentősége van.

Kocsi Olga/Forrás: Kocsi Olga

Kocsi Olga/Forrás: Kocsi Olga

 

– Melyik városrészt szereted leginkább?
– A XV. kerület egésze fontos része az életemnek. Rákospalotán jártam iskolába, itt nőttem fel. Pestújhelyhez kötődik a rajziskola, ahol Kissné Bereczek Margithoz jártam szakköre. Újpalota pedig a kockaházakból létrejött kompozíciók miatt inspirál.
– Mesélj a munkáidról!
– A város végében, a panelházak után, a megmaradt kétsornyi erdőben őzek laknak. Néhány éve egy téli reggel futás közben elém ugrott egy. Annyira érdekes volt ez számomra, hogy mindenképpen meg akartam örökíteni. Három hétig jártam ki forgatni a helyszínre. Nemcsak videó, de fotó is készült arról, hogy őzike áll a panelek tövében. Ez szerepelt a 11. ARC óriásplakát kiállításon „Üdvözöljük Újpalotán” címmel.
Több munkámban is foglalkoztam a családunkkal, illetve a házikóval, amelyben nagymamám élt. Egy kiállításra a kurátorok azt a videómat választották, amelyben anyukám elmeséli a házunk történetét. A történet nagyon erős, az intimitása, a szomorúsága miatt, mindenképp teret akartam adni neki. A házikóból elhozott bie­dermeier hármas felosztású szekrénybe álmodtam bele a videót, a két szárnyba lehetett beülni és meghallgatni, középen a vitrinrészben pedig Holy Olga-tárgyak és valós relikviák voltak.

Szekrény/Forrás: Kocsi Olga

Szekrény/Forrás: Kocsi Olga

Holy Olga 2010-ben indult útjára. Egyik osztálytársam megkért, hogy az egyetemi feladatához készülő képen üljek Jézus helyén. A fotó nagyon jól sikerült. Később, külföldi útjaimon elkezdtem használni ezt az arcomat, gyűltek a képek. Egy másik kurzuson brandépítés volt a feladat, ahol azt találtam ki, hogy a képekből építek brandet, így jött a Holy Olga név, és hozzá a kínai boltokban található aranyfóliák, üvegtárgyak.
– Most mivel foglalkozol?
– Jelenleg multimédia tervezőművészként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA doktori iskolájában tanulok és befejezem a vizuális-művésztanár képzést is. Videóval, fotóval, grafikával, animációval, installációkkal, szinte mindennel foglalkozom, néha fúrok-faragok, jelenleg egy réznyulat szeretnék építeni, de érdekel a beton és a fa is.
– Hol lesz legközelebb kiállításod?
– Október 1-jétől két héten át tart a Fiatal Képzőművészek Stúdió Egyesületének éves kiállítása, erre készülök. Támogatás híján teljesen önszerveződő a folyamat. Mindenki máshol állít ki, a helyszíneket pedig egy leporellótérképen és az interneten lehet megnézni.

Comments are closed.