Nyolcezer forintos utalvánnyal segítenek

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A kerület piacain használhatják élelmiszer-vásárlásra

A XV. kerület önkormányzatának testülete decemberi ülésén úgy döntött, hogy az itt élő idős embereknek anyagi segítséget nyújt: a nyolcezer forint értékű utalványt a kerület piacain lehet levásárolni. Az összeget csak élelmiszerre lehet fordítani. A polgármestert, Cserdiné Németh Angélát kérdeztük.

Milyen szándék ösztönözte a rendelet megalkotását?

Budapest XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete minden időskorú (65 év feletti) vagy meghatározott ellátásban részesülő XV. kerületi lakos részére nyújtott támogatásról szóló önkormányzati rendeletével, a „Levendula 60+” idősügyi program keretében, készpénz-helyettesítő fizetési eszközt, utalványt biztosít. 2024. február 26. napjától lehet az utalványokat átvenni, amelyeket azoknál a XV. kerületi piacokon árusító kereskedőknél lehet levásárolni, akik csatlakoztak a programhoz.

Mely piacokon lehet használni az utalvány?

Újpalotai Piac és Vásárcsarnok (1156 Budapest Nyírpalota út 52.); Wesselényi utcai Vásárcsarnok és Piac (1154 Budapest Wesselényi u. 1-3.); Kolozsvár utcai piac (1155 Budapest Kolozsvár u. 48-50.). Az utalványok értéke 8000 forint, amelyet csak élelmiszerre lehet beváltani. Az utalvány szeszes ital vásárlására nem alkalmazható! Az utalványok beváltási határideje: május 31.

Hol lehet átvenni az utalványokat?

Az utalványokat a jogosultak vagy meghatalmazottjuk az alábbi átvevőhelyeken vehetik át február 26. és március 8. között, munkanapokon. Nyitva tartás: Hétfő–csütörtök: 9.00–15.00 óráig. Péntek: 9.00–12.00 óráig. Budapest XV. kerület Polgármester Hivatal Ügyfélszolgálat (1153 Bp. Bocskai u., Illyés Gyula u. sarok); Arany János utcai Időseket Segítő Szolgálat (1154 Bp. Arany János u. 51.); Klebelsberg utcai Időseket Segítő Szolgálat (1158 Budapest, Klebelsberg Kunó utca 20/A); Időseket és Demenciával Élőket Segítő Szolgálat (1156 Bp. Kontyfa u. 3.); Palota Holding Ügyfélszolgálat (1156 Bp. Száraznád u. 4-6.).

Ki jogosult az utalványra?

Minden 65. életévét betöltött személy (1959-ben vagy azt megelőzően született); aki „Nők 40”nyugdíjat kap; aki rehabilitációs, rokkantsági ellátásban vagy rokkantsági járulékban, aki szolgálati járandóságban részesül. Az utalványok átvételéhez a 65 év feletti jogosultaknak fel kell mutatniuk a személyi igazolványukat és a lakcímkártyájukat. A nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek ezeken felül fel kell mutatniuk az ellátásra jogosító, megállapító határozatot.  Ezek hiányában nincs mód az utalványok átadására! Az utalványokat meghatalmazással is át lehet venni, amelynek nyomtatványa a bpxv.hu honlapról letölthető, vagy a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán beszerezhető.

Mit vásárolhatnak az idősek, az érintettek az utalvánnyal?

Húst, halat és ezek készítményeit. Tejet, tejtermékeket, tojást. Zsiradékokat (vajat, vajkrémet, sertészsiradékot, szalonnát, étolajat, margarint). Továbbá lisztet, rizst, cukrot, hántolmányokat, kenyeret, péksüteményt, száraztésztát, édességet. Zöldséget, gyümölcsöt, savanyúságot. Tartósított zöldséget és gyümölcsöt, fagyasztott, illetve konzervárut, száraz hüvelyeseket, diót, mákot, mogyorót, egyéb olajos magvakat. Fűszereket és egyéb élelmiszereket (tartósított húsos ételeket, tartósított hústalan ételeket, ételízesítőket. De vásárolhatnak kávét, teát, alkoholmentes üdítőitalokat, palackozott vizet is.

Tekintettel arra, hogy sok nyugdíjas él a kerületben, az önkormányzatnak mélyen a zsebbe kell nyúlnia a 8 ezres utalványok kifizetéséért.

Számunkra kiemelt jelentőségű az időskorú lakosság megbecsülése, méltó életkörülményük megteremtéséhez való hozzájárulás. Ehhez nyújthat segítséget a Levendula 60+ idősügyi program keretében, a húsvéti időszakban nyújtott célzott önkormányzati támogatás.

Comments are closed.