Nyelvújító mozgalom – első negyedév

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Kiosztjuk az első negyedév dobogós helyezéseit. A kerületi nyelvújító törekvésekben a gazdaságosság dominál, amit méltányolunk. Hozzátesszük, inkább játékról van szó, senkit nem akarnánk semmire rákényszeríteni, ez érvényes a túlhaladott helyesírási ügyekre is, amelyeket mindenféle szabályzatokban rögzít az akadémia.

A bronzérmet a címképen látható Ukrászda kapta, szellemes megoldás, a szó eleji kemény C elhagyása után valamivel franciásabb lett a szó kiejtése. A helyszín a Fő tér: III. helyezés jár érte.

Az ezüstöt a ‘nyakkendő’ szó sokkal kényelmesebb írásmódjáért ítéljük oda, végül is minek az a sok k-hang a szó belsejében, elég egy is, ami értelemszerűen tartozhat az előtaghoz és az utótaghoz is. A helyszín a Rákos utca: II. helyezés.

A negyedév aranyát nem helyesírásra adjuk. Egy szaniterüzlet rovásírásos reklámja a fődíjas, egyszer már írtunk róla, rejtvényt is közzétettünk, amivel nem sikerült felkelteni az érdeklődést, mert nem érkezett megfejtés (türelmesen várunk).

Az, hogy a települések rovásírásos táblákat tesznek ki, rendben van. De hogy valaki a CSAPTELEPEK feliratot rovásolja, teljességgel meghaladja földhöz ragadt fantáziánkat. Szóljanak a fanfárok, győzelem. A helyszín szintén a Rákos utca, ezért jár az I. helyezés! (PP)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.