Népbetegség az elhízás

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Óránként hét ember hal meg Magyarországon elhízás vagy annak következtében kialakult betegségben. Hazánkban az emberek 60 százaléka túlsúlyos, szakértők úgy becsülik, a hazai halálesetek felében játszanak szerepet a felesleges kilók, hiszen az elhízással általában együtt jár a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a szívbaj, az agyvérzés, a trombózis, a cukorbetegség, a súlyos ízületi és reumatikus megbetegedések, a csontritkulás.

125657_elhizas_napidoktor
Az elhízás kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos örökletes anyagcserezavarok is, de legfontosabbak a túltáplálkozás, a mozgásszegény életmód és a rendellenes étkezési szokások.
Minden elhízottnak fogyókúráznia kell. Nem tanácsos azonban nagyon drasztikus, nagyon szigorú fogyókúrát kitűzni. A legideálisabb a heti fél-egy kilogrammos fogyás. Ennél a szintnél nem változik meg a szervezet alapanyagcseréje.
Fogyni csak úgy lehet, ha az ember kalóriabevitele kevesebb a kívántnál. Csodaszer nincs. Eredmény hosszú távon mérsékelt energiamegszorítással járó fizikai terheléssel kiegészített fogyókúrától várható.
A táplálkozásban a zsírok és a szénhidrátok bevitelét csökkenteni kell. A felhasznált zsír inkább növényi eredetű legyen. A fehérjefogyasztásnál figyelembe kell venni, hogy a fehér húsok egészségesebbek, s legalább heti 2-3 alkalommal kellene halat ennünk. Célszerű az összetett szénhidrátok (zöldségek, gabonafélék, burgonya, magvas kenyerek) fogyasztását is növelni.
Mindemellett a rendszeres mozgás is kulcsfontosságú, ugyanis amennyiben csak kalóriamegszorítást alkalmazzák, akkor a betegek 95 százaléka öt éven belül visszahízik a kiindulási testtömegre vagy afölé. Ezt nevezik a jojóeffektusnak – áll a drinfo honlapján.

Comments are closed.