Nem lesznek díjemelések a kerületben

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Döntöttek a képviselők: a kerületben nem emelkednek a bölcsődei térítési díjak, és a házi gondozásért, a szociális ellátásért sem kell mostantól többet fizetni.

„Beszédes, hogy éppen most került terítékre a Csobogós úti lakótelep ügye” – jegyezte meg Cserdiné Németh Angéla a Képviselő-testület március 28-ai ülésén. Ezúttal ugyanis a fideszeseknek mindenről az jutott eszébe, ami a Mogyoród utcában történik. Jelesül, hogy az egyik cég kamionjai engedély nélkül parkolnak, pakolnak, ami a helyiek számára nehezen tolerálható. Kiderült, bár a társaság ellen – a kerület nyomására – végrehajtást indított a NAV, eddig nem változott semmi. Az illetékes kormányhivatal sem tudott lépni. A polgármester megígérte, kérelmezik, hogy a főváros tiltsa meg a kamionok behajtását a területre. Egyben azt kérte a testület kormánypárti tagjaitól, segítsenek felgyorsítani az ügyintézést, amelyhez a kerületnek semmi köze.

Bár az ülésen végig érződött, hogy kampány van, azért a Képviselő-testület – a polgármester erőteljes fellépésére ­ – döntéseket is hozott. Egyebek mellett határoztak arról, hogy áprilistól nem emelkednek a bölcsődei térítési díjak, és a házi gondozásért, a szociális ellátásért, illetve a fogyatékkal élők számára nyújtott szolgáltatásokért sem kell mostantól többet fizetni. Cserdiné Németh Angéla szerint a növekvő infláció, az egekbe szökő rezsiköltségek miatt a kerületben élőket nem lehet még jobban megterhelni.

Mivel az itteni önkormányzati óvodákban – akár az ország más településein – nincs elég szakember, nyugdíjasokkal, illetve pedagógiai asszisztensekkel igyekeznek enyhíteni a gondokon. A statisztikák szerint január végén a kerületi fenntartású intézményekben 32 nyugdíjas óvodapedagógus szolgált teljes- vagy részmunkaidőben. A Képviselő-testület tavaly szeptemberben engedélyezte, hogy a kerület óvodáiban 2024. augusztus 31-éig plusz négy pedagógiai asszisztens dolgozzon. Ezt a testület ezúttal a következő nevelési évre is engedélyezte.

Női egészségügyi csomaggal segíti a jövőben az alacsony jövedelműeket a kerület. A Momentum két helyi képviselője, Gyurkó Dániel és Pálmai Attila javaslatára a testület úgy határozott, hogy azok, akiknek gondot jelent havonta az egészségügyi betét, tampon megvásárlása, az önkormányzattól kérhetnek ilyen csomagot. A települési támogatás keretében mostantól a XV. kerületi lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező 12 és 55 év közötti nők (kiskorúak esetében a szülő vagy gondviselő) igényelhetik egy évre ezt a segítséget az önkormányzatnál. Ennek feltétele, hogy egyedül élők esetében a havi jövedelem ne haladja meg a 200 000 forintot, a többtagú háztartásban pedig az egy főre jutó nettó havi 180 000 forintot. A rendelet értelmében az egyéb Palota egészségügyi támogatás jövedelemhatárát szintén felemelik.

Tíz kerületben tevékenykedő civil szervezet támogatásáról határozott a testület. A pályázók között összesen négymillió-százezer forintot osztanak szét. A polgármester javaslatára a „Játszóbölcsi a Csodavárban” program, amelynek keretében a Csodavár Alapítvány idén 40 szülőpárosnak szeretné térítésmentessé tenni a foglalkozásokat, egymillió forintra számíthat. A Képviselő-testület döntése értelmében ebben az évben is 14 kerületi sportszervezet működését támogatják, közel 114 millió forinttal.

Ezúttal Nagy Tamás rendőr zászlós kapta a Hónap rendőre címet. A kerületben élő 92 éves Csákvári József tanárt, költőt az ülés kezdetén Cserdiné Németh Angéla köszöntötte. Szintén köszöntötték Buga Kálmánt, az Edőcs István Ökölvívó Egyesület edzőjét, akit a főváros nemrég Papp László-díjjal jutalmazott.

Táblázatba foglalják az eredményeket

A Fidesz rendre azzal vádolja a kerület vezetését, hogy az elmúlt években itt semmi sem történt, ezért Tóth Imre alpolgármester az ülésen azt javasolta, táblázatban gyűjtsék össze, mit is újítottak fel, mi épült 2019 óta. A Mindenki a Tizenötödikért frakcióvezetője az ülést követő sajtótájékoztatón pedig reményét fejezte ki, hogy a választások előtt azért szakmai kérdésekről is szó lesz a testületben.

Comments are closed.