„NEM IRÁNYT, HANEM SEBESSÉGET VÁLTANÁNK”

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Cserdiné Németh Angéla (Mindenki a Tizenötödikért): baráti kampányra nem számítok

„Jó pályán vagyunk, és nem irányt szeretnénk váltani a kerületben, hanem sebességet” – fogalmazott a TiZEN5-nek Cserdiné Németh Angéla. A polgármester szerint Karácsony Gergellyel már eddig is többet tettek az itt élőkért, mint amit Tarlós István megvalósított az ezt megelőző előző kilenc évben.   

Ugyan volt némi adok-kapok, de végül megegyeztek az ellenzéki pártok, így lesz közös lista a XV. kerületben. Jó kompromisszum született?

Mindenképpen! 2019-ben minden egyéni körzetet megnyertünk, a polgármesteri széket is az összefogás pártjainak a támogatásával, és persze a választók bizalmából foglalhattam el. Így nehéz volt bárkinek is nemet mondania a folytatásra. Az ugyan nehezítette a megegyezést, hogy a következő ciklusban két egyéni önkormányzati körzettel kevesebb lesz a kerületben, ezért a törvény adta kényszerből szűkült a kör. Az előző választáskor azokkal a pártokkal szövetkeztünk, akik engem támogatva megszavazták a ’19-es költségvetést. Most is velük kérünk felhatalmazást a folytatásra. Vannak pártok, amelyek ezúttal több helyet kaptak a listán, van, akivel nem mindenben értünk egyet, és valószínűleg ez a következő ciklusban sem változik, mindezzel együtt jó kompromisszum született. Király Csaba, aki a rendszerváltás óta dolgozik a kerületért, nem jön velünk tovább, nyugdíjba vonul. Óriási köszönet neki! A tudása, a tapasztalata nagyon fog hiányozni.

A megállapodás bejelentésekor a Mindenki a Tizenötödikért jelöltjei mosolyogva álltak a kamerák elé, de vajon a pártok aktivistái tudnak-e együtt kampányolni?

Remélem. Közös érdek, hogy mind a 12 egyéni körzetben nyerjünk, és a polgármesteri cím is nálunk maradjon. Az aktivisták is megtanulták, hogy egy csapat vagyunk.

Tudják, hogy helyben mit várnak a választók a következő Képviselő-testülettől?

Mi is itt élünk, pontosan tudjuk például, hol kell a járdát felújítani, hogy az utak állapotán van mit javítani, hogy az egészségügyi ellátás hagy kívánnivalót, bár utóbbi nem a mi sarunk, hiszen például az orvoshiány az egész országban probléma. A lakhatás sokak számára ugyancsak gond, ám ezt egyedül egyetlen önkormányzat sem képes megoldani. Ehhez a kormány segítsége kellene. Mindezek ellenére jó pályán vagyunk, és nem irányt szeretnénk váltani a kerületben, hanem sebességet.

Akkor majd több főutat is felújítanak a következő években?

– A főutak felújítása fővárosi hatáskör.

De lobbizni lehet ezért.

Igen, ha velünk „azonos színű” lesz a fővárosi vezetés. Magam ebben bízom. Karácsony Gergellyel amúgy már többet tettünk a kerületért, mint amit Tarlós István megvalósított az itt élőkért az ezt megelőző előző kilenc évben. Akkor egyetlen méter út sem újult meg. Most elkészült a Zsókavár utca és az Erdőkerülő utca, a Drégelyvár úti felüljáró, valamint a Deák utca. Persze van mit tenni, de ez más kerületekre is igaz.

Parkolóhelyekből van elég Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán?

Mivel egyre több az autó a kerületben, nincs elég. Minden zöldterületre azonban nem akarunk parkolót építeni. Azt viszont az itt élők látják, hány helyet létesítettünk ebben a ciklusban. A Zsókavár és Erdőkerülő utcákban a korábbinál több hely áll az autósok rendelkezésére, és a  kijárt zöldfelületeket is parkolóvá alakítottunk. A fejlesztéssel nem állunk le.

Mi a helyzet a közbiztonsággal? A városnak ezen a részén állítólag nem rosszak a mutatók.

Sok tekintetben javult a közbiztonság az elmúlt esztendőkhöz képest. Egyre kevesebb bűncselekményt követnek el az utcákon, és a rendőrök egyre többet fel is derítenek. Persze több rendőr kellene a kerületbe, de ez nem tőlünk függ. Szeretnénk a közterület-felügyelői állományunkat is feltölteni, ám sajnos kevesen jelentkeznek.

Polgármesterjelöltként milyen jövőt képzel a kerületnek?

Csupa szépet és jót! Vannak terveink, bár ahogy mondani szoktam, űrállomást szinte biztosan nem építünk. Látva a magyar gazdaság helyzetét, nem lehet túl sok reményünk. Ma már a kormánypárti önkormányzatoknak sem jut túl sok forrás, inkább innen is, onnan is elvonják azokat. Ugyanakkor működésre a saját költségvetésünkből biztosan jut majd. Semmilyen feladatot nem kívánunk az államnak átadni. Jól tudjuk, mi történt egyebek mellett a kórházakkal, az iskolákkal. Utóbbiak egyre gyakrabban keresik az önkormányzatot, hogy például pénzt kérjenek egy-egy verseny díjaira. Ebből vesznek csokoládét, könyvet a győzteseknek. Ami a működéshez szükséges forrásokon felül marad, azt fejlesztésre fordítjuk, bár sajnos egyre többet kell költenünk szociális támogatásokra. Az emberek ugyanis sokkal szegényebbek annál, mint amit a kormánypropaganda hirdet. Az infláció mindenkit érint, az önkormányzatot is, lásd: közétkeztetés. Remélem, tudunk az itt élőknek segíteni.

Mi az, amit feltétlenül szeretnének a következő ciklusban megépíteni?

Nem akarok nagyot ígérni. Csillogó palotát, konkrét utcát, mert nagyon sok helyre kellene  nagyon sok pénz. Utakat, járdákat kell felújítani. Újpalotán az ötvenéves utakat, járdákat, amiket felnyomtak a fák gyökerei, mindenképpen ki kell javítani. Nagyon hiányzik a kerületnek egy multifunkcionális tornacsarnok, amit korábban megígértünk. Szeretném, ha megépülne, azonban egyelőre kérdéses, hogy önerőből sikerül-e. Amennyiben nem, kereshetünk olyan befektetőt, aki ezt felépíti, és vállalja, hogy az önkormányzattal közösen hasznosítja. Az orvosi rendelők közül néhány egészen jó állapotú, van, ami felújításra szorul. Az önkormányzati intézmények épületei ötven éven felüliek, a rákospalotaiak még idősebbek, azokra is kellene pénzt áldozni. A Polgármesteri Hivatalra is ráférne a felújítás, olykor megszólnak emiatt, ám erre azt szoktam válaszolni, ha magunkon kezdtük volna, az lenne a baj.

Kötelező kérdés: milyen kampányra számít a következő hetekben?

Én nem vagyok a másikat köpködő típus, ez az évek alatt kiderülhetett. Azzal szoktam kampányolni, hogy felsorolom, mi mit csináltunk, mik a terveink. Az ellenfél viszont – finoman fogalmazva – zsűriz bennünket, valójában lehord a sárga földig. Baráti kampányra nem számítok, de nem azért, mert én ütöttem először, ők pedig csak visszaadják. Minden kampányban megtudok magamról új dolgokat. Amiknek persze semmi valóságalapjuk nincs.

Elérik a 2019-es eredményt? Akkor minden egyéni önkormányzati körzetet az összefogás jelöltjei „söpörtek be”.

Jósolni ugyan nem szeretek, de bízom abban, hogy elérjük ezt az eredményt. Ha nem így indulnánk neki, fel is adhatnánk.

Ha június 9-én az összefogás jelöltjei ismét bizalmat kapnak a választóktól, a fideszes képviselők vajon hajlandók lesznek a kerületiek érdekében az együttműködésre?

Ha a leendő fideszes képviselők itt laknak a kerületben, kénytelenek lesznek együttműködni. Az ő bőrükre is megy a vásár.

Comments are closed.