Nem akármilyen kiállítást nézhetünk meg a kerületben január végéig

“Zenta 2022” címmel nyílt a Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotócsoport bemutatkozó kiállítása a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház Palota Galériájában 2022. december 17-én.

A közös munka – akkor még más struktúrában és név alatt – 2015-ben kezdődött el, amikor Szebeni András fotóművész életre hívta, először a Szegedi, majd a következő években a Tapolcai, Egri, Galyatetői, és a gyulai Műhelyt. A meghívására minden évben 12-15 fotográfia iránt elkötelezett, és professzionális minőséget produkáló alkotó érkezett a fenti helyszínekre és tölthetett el két hetet. A mindennapokból kiszakadva, idejüket a szabad alkotásnak és a fotográfiáról szóló párbeszédnek szentelve. Az Egri Műhely után a résztvevők közös megegyezéssel felvették az alapító nevét: így lett az alkotócsoport neve Szebeni Műhely.

Az alkotótelepeken létrehozott képekből álló fotográfiai gyűjtemény tavaly végleg az Alkotócsoport tulajdonába került.

Mire a közösség eljutott odáig, hogy bemutassa az első öt év munkáját, alapítója meghalt. Ez a sajnálatos és váratlan esemény és a világjárvány, a 2019/2020 fordulóján esedékes beszámolót több mint egy évvel kényszerűen elhalasztotta.

A “Lát-Lelet” , a Szebeni Műhely jubileumi fotótárlata c. kiállítás végül 2021 őszén valósult meg a World Press Photo kísérő kiállításaként a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A műhelyt életre hívó és azt össze fogó alapító halála után a tagoknak újra kellett gondolniuk a közös munka menetét. Szinte kivétel nélkül a folytatás mellett döntöttek. Felvették a Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotócsoport nevet. 2020-tól a műhely tevékenysége pedig a választott elnökség irányítása alatt zajlik a közösen megfogalmazott elképzelések mentén.

A vezető váltással egy időben szélesre tárták a Műhely képletes kapuját és bárki érdeklődő számára lehetővé tették a tagság elérését, feltéve, hogy az alkotóközösség kétharmada megszavazza a jelölt felvételi anyagát.

2022 júniusában kerülhetett sor, – immáron új keretek között -, a következő alkotói elvonulásra, melynek helyszíne a szerbiai Zenta lett. A Műhely 10 tagja töltött el itt másfél hetet és örökítette meg a bájos kisvárost és annak környékét a saját stílusában és érdeklődése szerint. A létrejött anyag igen sokszínű témaválasztását és műfaját tekintve is. Volt, aki maradt a dokumentarista ábrázolásmódnál, volt, aki a street fotográfia eszközeihez nyúlt, megint más a kettős expozíciós technikával kísérletezett. A képeken keresztül többek között megismerhetjük Zenta magyar lakóit, nevezetességeit, de az elhagyatott, pusztulásnak indult helyszíneit is.

Többféle megközelítésben láthatjuk a Zentát keresztülszelő Tiszát: az alkotótelep résztvevői ugyanis minden évben meghatároznak egy kötelező feladatot, idén ez a folyóról készítendő mű volt.

Az itt készült alkotásokból jött létre az a közel negyven képet bemutató kiállítás, mely 2023.január 21-ig, ingyenesen megtekinthető  a rákospalotai Palota Galériában. A kiállítás részét képezi a zentai alkotótelepen készült, a falakra fel nem került fotókból álló vetített képes összeállítás is.

A “Zenta 2022” c. kiállításon szereplő alkotók:

Bácsi Róbert László, Bánkuti András, Benkő Sándor, Erdős Dénes, Fazekas István, Kiss-Kohut Andrea, Kiss-Kuntler Árpád, Móricz-Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt.

KÉP: Nagy Botond

Comments are closed.